2015. február 28., szombat

Beszéljünk egy picit Európáról!

Most még van értelme feszegetni ez európai szereplés kérdését. Hat pontra vagyunk az 5. helytől, ez simán fogható egy stabilabb tavasszal. Különösen időszerűnek érzem a témafelvetést, hiszen a jelenleg 5. Fiorentina két nagyon komoly meccset vív a bajnokságban, a Milanra viszont a két veronai klub vár. Ha a megnyerjük a soron következő két meccset, akkor jó esély kínálkozik arra, hogy csökkentsük a hátrányt. Itt tehát a lehetőség, hogy kicsit kozmetikázzák a szezont.


Európa Liga. Kell a Milannak?


Köztünk van még persze a két genovai csapat is, nehéz lenne megtippelni, hogy meddig bírják erővel. Viszont a különbség csak három pont, ennyivel kellene a hátralévő fordulók alatt többet szerezni. Nem lehetetlen. Az Inter 2 pontos előnye is hozható. Ahogyan a felvezetésben is említettem még az sem megoldhatatlan, hogy a Fiorentina hat pontos előnyét lefaragjuk, de ehhez kell egy jó széria. Mondjuk mostantól. 

Az a helyzet ugyanis, hogy a Fiorentinára két rangadó vár a bajnokságban (Inter, Lazio), amit közte egy Juve elleni kupameccsel öblítenek le. Aztán jöhet a Milan elleni meccs. Nekünk ez úgy néz ki, hogy a gyenge Chievo és Hellas Verona kettősét kellene legyűrni. Mondhatjuk nem ugyanolyan szintű kihívás. Nehéz elképzelni, hogy a firenzeiek ebből a szériából csak győzelemmel jöjjenek ki, így itt a lehetőség. Feltételezve, hogy a Milan leveri egész Veronát (ami azt is jelentené, hogy oda-vissza kisöpörtük őket), elég egy botlás is, hogy izgalmas, érdekes legyen a Fiorentina-Milan. Ehhez azonban tényleg kell a hat pont. Ha a következő három bajnokin nem sikerül érdemben faragni a hátrányból, akkor szépen, lassan beletörődhet mindenki, hogy a Milan jövőre is kimarad az európai párharcokból. De ha már itt tartunk: kell nekünk a második számú kupasorozat?


Ha kell az Európa Liga őket kell elsősorban megverni.

Ezúttal nem hozok statisztikákat, számokat, csak és kizárólag a saját véleményemre támaszkodok. Ez pedig az, hogy nincs szükségünk az Európa Ligára. Kizártnak tartom, hogy valóban komolyan vennénk egy olyan sorozatot, ami nem fizet túl jól, ellenben komoly megterhelés a játékosoknak. Nagyjából ezzel össze is foglaltam aggályaimat, de azért nem ússzátok meg ennyivel. 

Az Európa Liga semmilyen téren nem hasonlítható a "nagytesóhoz", amit mindenki komolyan vesz, a szurkolókat is lázba hozza és ami mondjuk ki: a klubfutball mércéje. Európa Ligát lehet nyerni közepes játékosállománnyal is, esetleg 1-2 kiemelkedő labdarúgóval. Ebből a szempontból egyértelmű, hogy a Milannak manapság inkább ez a szintje, azt hiszem jobb is nem belegondolni abba, hogy milyen vérengzésbe futhatna bele a Milan mondjuk a Real ellen. 


Jó ez nem ér, itt még El Shaarawy is kettőt vert.

Ha tényleg komolyan vennénk az EL-t, akkor nem lenne kifogásom ellene. Érkezne egy jó edző (mondjuk Montella), szabad kezet kapna a csapatépítéskor és máris lenne értelme komolyan belevágni egy ilyen projektbe. Azonban nem gondolom, hogy valóban felmerül a vezetőinkben, hogy EL-t nyerjünk. Azzal ugyanis beismernék, hogy Európában maximum a középcsapatok szintjén állunk, és még azok között sem lenne első a Milan. Nem, Berlusconi még ott tart, hogy nem cserélné el a keretet egyetlen más olasz csapatéra, holott valljuk be: körülbelül Pogba egymagában többet ér, mint a komplett Milan. Amikor legutóbb a Milan az UEFA kupában szerepelt is csak szóban érdekelt minket a végső győzelem. Elméletben jól hangzott, hogy nyerhet a csapat egy olyan trófeát, ami még nincs meg, valójában viszont soha nem volt prioritás az UEFA kupa, ez pedig egyértelmű volt az erőforrások csoportosításakor. Igaz, akkor még a győzelem nem járt BL-kvalifikációval, így talán nem szerencsés erre alapozni. Most ebből a szempontból logikusabb lenne rámenni a győzelemre.

Arra viszont alapozhatom felvetésem, hogy igazából anyagilag nem éri meg bevállalni a kisebbik kupasorozatot. Töredékét fizeti csak a BL-pénzeknek, így a Milan költségvetésének sem adna különösebb löketet. Nálunk ez most kulcsfontosságú, mert nagyon hiányzik az az évi 40-50 milló, amit a BL-ből gyűjtött be a Milan.


Elsősorban ezeket kellene kitermelnie a csapatnak.

Ennek ismeretében pedig úgy vélem ezúttal is a bajnokságra fókuszálnánk, ahol több meccs által, de gyengébb ellenfeleken keresztül kell kiérdemelni a BL-t. Bármennyire nem tartom különösebben komoly sorozatnak az EL-t, jelenleg nem tartom elképzelhetőnek, hogy a Milan képes lenne legyőzni mondjuk a mostani csapatok közül a Wolfsburgot. Habár ők például jövőre valószínűleg egyel feljebb kerülnek, minden évben akad egy kiemelkedő ellenfél, ami még komolyan is gondolja a győzelmet. 


Van azonban másik oldala is ennek a kérdésnek. Olasz focival kapcsolatban szinte már közhelynek számít, hogy nem érdekli a csapatokat az Európa Liga, így aztán hamar ki is esnek. A közhely ellenére ebben bőven volt igazság, viszont idén mintha változott volna ez a folyamat. Szinte mindegyik csapat komolyan veszi a dolgát, ennek is eredménye, hogy jelenleg a legjobb 16 között 5 olasz csapat is van. A sorsolást elnézve jó esetben ebből kettő lesz ott a 8 között, de így is sikerként, egyértelmű előrelépésként könyvelhető ez el. 

Hogy miért fontos ez?

Azt nem szabad elfelejteni, hogy a BL és EL-meccsekért is komoly pontokat lehet szerezni a bajnokságnak és a csapatoknak is. Tehát a győzelmek egyszerre jók a bajnokságnak és a kluboknak. A Milan helyzetére lefordítva: egy évnyi kihagyást még elbír a csapat, de ha folyamatosan kimarad a körforgásból, akkor kikerülnek azok a pontok, amiket az elmúlt évekből hoztuk. Ennek az lenne az eredménye, hogy a legközelebbi BL-szereplése alkalmával a Milannak rossz kiemelése lenne. Persze ha jön egy milliárdos és segítségével 4-5 világklasszissal jut vissza a csapat, akkor ez tulajdonképpen mindegy, legalább tutira érdekes lesz a csoportkör is. :)

A következő meccseknek tehát az idei szezonra nézve is lehet hatása. Ha cél az EL-be jutás, akkor kötelező hat pontot gyűjteni a Chievo és a Hellas Verona ellen.

Végezetül kíváncsiak vagyunk arra, hogy ti hogyan látjátok ez európai szereplés kérdését. Szavazzatok, esetleg fejtsétek ki bővebben véleményeteket kommentben.


Ui.: a meccs szombat este, 20:45-kor lesz, a Digisport 1 közvetít. - Csak, hogy valami konkrétan a meccsről is legyen.

1 megjegyzés:

  1. Húúú, lehet, egy kis szerénység elférne Milánó sötétebbik felében

    VálaszTörlés