2015. február 3., kedd

A Mercato - pozitív gondolatok!



A felesleges bemelegítő, bevezető köröktől most eltekintenék, január volt, mercato volt, véleményt szült. Így látom én, essünk neki!



Ez a mercato azon a szinten, ahol jelenleg mozgunk nyugodt szívvel jellemezhető jónak! Mivel az igazolások cirka 80%-a olasz és az az egy külföldi is fiatal, inkább bizakodásra, mintsem károgásra okot adó ember még nagyon jónak, könnyen befogadhatónak is. Egyenesen remeknek lehetne nevezni egy igazi középpályás esetén, de ez ugye elmaradt, holott nagyon fontos lett volna.
Kapkodó? Igen! Átgondolatlan? Igen! Ég a ház jellegű? Igen! - ilyen volt ez a mercato is, de legalább nem jött már lecsengett játékos, nem jött olyan, akit egyből minden kockázat nélkül le lehet írni, korban, használhatóságban versenyképesnek tűnnek a többiekkel, sőt várhatóan ki is szorítanak jó párat belőlük. Olasz foci szintjén - bár nagyon nem néztem át az összeset - a Milané magasan a legjobb mercato, de még azt sem tartom kizártnak, hogy az anyagi háttér függvényében Európát nézve is az élbolyba tennének minket. Emellett tény, hogy ez nagyon paradox egy szitu, mert mi szurkolók nagy előrelépést nem fogunk megélni, ugyanis számottevően nem fogjuk magunkat feljebb tornázni ettől.


Sajnos a középpályánk "ereje" mindent meghatároz, mindent árnyal. Mivel igazán meghatározó, minőségi játékost nem vagyunk képesek igazolni szinte teljesen mindegy milyen embert tudunk találni saját kis mercatónk, világunk szintjén, mert ebben a kategóriában nincs olyan játékos, aki önmagától felül tudna emelkedni, ki tudná magából hozni azt a pluszt, ami előre vinné őt és ezzel együtt a csapatot. Egyszerűen ebben az anyagi zónában még esetlegesen a legjobbakat kiválasztva se képes senki arra, hogy egy masszív, céltudatos középpálya hiányában igazán hozzá tudjon tenni. Hosszútávon semmiképp, villanások kijönnek, de elképzelés, készség szintjén ez nem mutatkozik, nem mutatkozhat meg. Ez a csapatrészünk, vagyis a középpálya olyannyira gyenge, hogy még a történelmünk legjobb védői és támadói is - nyilván kisebb mértékű, de - folyamatos szenvedésre lennének ítélve általa. Nincs egy nagy keretünk tény, de ezt a keveset is a középpályánk árazza be oda, ahol éppen tart - természetesen Inzaghi mellett. Amellett az Inzaghi mellett aki elődeihez képest számottevő segítséget kapott, úgy most januárban, mint a nyáron, mégsem haladt semerre, előre semmiképp.

Rajta a sor, ő nyugodt, mi nem!

Véleményem szerint Ibra érkezése óta ez a legjobb mercatónk. Nyilván felfogás kérdése, hogy lehet-e ezt ettől jónak nevezni, ahhoz képest nem ahová vágyunk tartozni, mert mint említettem sokat ettől sem fogunk előrelépni, ahhoz képest viszont igen, ami az utóbbi években volt. Én ez utóbbi fonál végét megfogva, hogy ne károgjak állandóan indultam el és az, hogy nem adtunk el senkit, aki jelenleg hasznosnak tűnik ennek a szerencsétlen csapatnak vagy vártuk, hogy kapja már meg a lehetőséget végre, valamint, hogy nem szereztünk olyat, akinek végképp semmi értelme (Matri, Essien, Birsa, Silvestre, Torres, van Ginkel, Vergara, Poli, Constant, Acerbi, Salamon, Krkic, Traoré, Zaccardo, Amelia, Maxi López, Mesbah, Didac, Legrottaglie... - soroljam még??? És ez csak az utolsó pár év) számomra pozitív, mert bármelyik most érkezőt (Antonelli, Bochetti, Cerci, Destro, Paletta, Suso) életképesebbnek, használhatóbbnak tartom a felsoroltaknál - bár ezt ugye majd az idő dönti el, úgy ahogy eldöntötte azt is, hogy a nyári López-Ménez-Bonaventura tengely köré épített mercato is kaphat pozitív megítélést, csak ne lenne ott Cristante távozása. Nagy eséllyel ez a 6-os többet lesz pályán, mint az imént felsorolt vagy 20 lufi összesen és valószínűsítem, hogy hatékonyabbak is lesznek. 

Ettől még nem leszünk csodacsapat, nem lesz nagy előreszökkenés, ugyanúgy üres zsebről, kölcsönről, opcióról szólt ez a hónap, kukázással telt el az év eleje, de most nem a kuka legaljáról szemezgettünk. Ennek viszont csak akkor van értelme, hogy ha ez egy folyamat kezdete és legközelebb nem ugrunk vissza a szemetes aljára, de ez a mercato szintlépés volt az előzőekhez képest, több pénz nem lett, de felfogásbéli változásokat mutat. Na, szóval így is lehet nézni ezt az időszakot, azt kurva könnyű rámondani, hogy mekkora szar volt az egész, de akkor ezt el lehet mondani, szinte mindegyikről az utóbbi 10 évben, mert az alapján, ahol voltunk egy rakat fos ez is meg azok is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése