2015. augusztus 11., kedd

Vagy kurva nagy bukás, vagy az évtized biznisze

 Valószínűleg még Roma vörösebb felében sem tudják eldönteni, hogy mit is tettek pontosan. Eltékozoltak egy olyan tehetséget, aki hosszú évekre megoldhatta volna a védelem problémáit, vagy eladtak egy olyan játékost 30 millióért, akiből végül semmi sem lett. Ők is kockáztattak, bár esetükben a biztosan befolyó 30 25 millió euró azért némiképp árnyalja a képet. Sabatini még hivatkozhat - joggal! - arra, hogy a támadósort egy szintre emelték az eddig kiemelkedő középpályával, és még akár a védelmet is befoltozhatják. Például a Milantól eddig kapott 50 45 millió euróból. Galliani viszont akár bele is bukhat ha Taechaubol frissen bedobott pénzét olyan játékosra/játékosokra költötte, akik végül nem voltak a klub hasznára. Végtére is évek óta bizonygatjuk - pardon, sokan bizonygatják -, hogy Galliani bizony egy zseni, csak nincs pénz, amit elkölthet. Hát, most volt, és ez elég sok mindenre választ adhat.




A Romától ugyanis elhoztunk két fiatal játékost, akikben az is benne van, hogy hosszú évekre meghatározzák a klub játékát, és az is, hogy kidobott pénz lesz az ablakon. Amit csak jobban súlyosbít az a tény, hogy ezzel egy közvetlen riválist segítettünk abban, hogy a bajnokság topfavoritja legyen. Amivel persze még várjunk, mert Dzeko is lehet még éppenséggel szar igazolás, ahogyan az is lehet, hogy Salah majd olyan fényes statisztikákat produkál, mint a Chelsea-ben. 

Tény, hogy Galliani nem éppen szívbajos fickó. Lehet isteníteni, lehet nem szeretni, de nem a könnyebb utat választotta. Nem a biztos játékosokra ment rá - na jó, mínusz Bacca, aki azért már letett ezt-azt az asztalra. Sőt, gyakorlatilag a nyár első döntése - Mihajlovics kinevezése - is ez a kategória (ami valószínűleg nem az ő döntése volt, de hülyék lennénk azt gondolni, hogy nem volt benne szerepe), elvégre egy ex-Interes, egyszezonos (mármint egy jó szezonos) edzőt ültettek le. Aki éppúgy lehet nagy bukás ebben az új Milanban, mint az idehozott játékosok. Röviden kurva nagyot kockáztatott Bertolacci és Romagnoli szerződtetésével és valószínűleg szeptembertől óránként fog imádkozni, hogy legalább a MilanLab el ne bassza a drága római játékszereket. 



A Roma szempontjából is érthető a történet. Összességében 50 45 milliót kaptak két olyan játékosért, akik kötődtek ugyan a Romához - és ez nem kis tényező, elvégre a Farkasok imádják a saját nevelésű ikonokat - de mégis alig játszottak a klub színeiben. Tehát Sabatini még azelőtt eladta ezeket a játékosokat, hogy valóban arra az útra léphettek volna, mint Tottiék. Így biztosan bezsebelt elképesztő mennyiségű pénzt és ebből sztárokat tudott az előző szezonban akadozó támadósorba igazolni. Magyarán akár már jövőre komolyan megszorongathatják a Juventust, és lassan odáig jutunk, hogy kellemetlen lesz ha év végén nem aranyat ünnepelhetnek. Amihez azért még kell 1-2 dolog, de már közel a végcél. Sabatini tehát a rövid távon gyümölcsözőbbnek gondolt megoldást választotta. Valószínűleg jó döntést hozott, mivel jelenleg a Romának erre van szüksége. 

Utólag lehet, hogy siratni fogják a napot, amikor eladták legnagyobb védőtehetségüket, akiért akár még többet is kaphattak volna, erre is választ kapunk majd.



Bertolacci és különösen Romagnoli illeszkednek hosszútávú és rövidtávú projektjenkbe is. Jövőre valószínűleg a dobogó (így a BL) lesz a cél, amihez még sok erősítés kell. Remélhetőleg amint aláírt Romagnoli, máris azon gondolkoznak, hogy kivel erősítsék meg a középpályát. Jelenleg ezen a poszton ugyanis sem jelent, sem jövőt nem nagyon látni. Hosszútávon viszont olyan célok merülhetnek fel, mint a Scudetto vagy a BL. Ezek a játékosok képesek lehetnek ezen a téren is meghatározó teljesítményt nyújtani. Ebből a szempontból Bacca és Luiz Adriano például kilóg egy kicsit, ők inkább a jelen meghatározó emberei lehetnek, és valószínűleg ezt is várjuk tőlük. Különösen a szintén 30 milliós Baccától. 

Attól óva intenék mindenkit, hogy néhány meccsből hosszútávú következtetéseket vonjon le. 20 éves, tehát kezdő hibákra számíthatunk tőle, pláne amíg még szokja a csapatot. Éppenséggel a másik véglet is megtörténhet és akkor néhány jó meccs alapján sem kell feltétlenül az új Nestát látni benne. Lesz rajta elég nyomás a borsos vételárral, remélhetőleg inkább a befektetett bizalmat látja ebben és egy igazi bajnokhoz méltóan kezeli majd ezt a terhet. Sok mindent elmond majd a személyiségéről hogyan birkózik meg ezzel a feladattal. 

Romagnoli leigazolásával ezen az áron óriási kockázatot vállalt a klub, de olyat, ami megéri. A fiatal védő ugyanis a korosztálya legnagyobb tehetsége közé tartozik, aki esetében a csillagos ég lehet a határ. Személyében olyan védő érkezik, akire évek óta várunk az átkos "kölcsönopció" és lejárt szerződésű, formán kívüli selejtek halmaza után. Ez a fiatalember méltó lehet a régi Milanos védelmek színvonalához. Innentől kezdve ez a csapaton is múlik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése