2015. március 7., szombat

Ha szombat, akkor Verona

 A sajtó szerint ismét edzőkérdés van. A hírek többsége egyértelmű baromság (Jürgen Klopp a Milanban :D :D :D ), a tabellán elfoglalt pozíció alapján viszont aktuális a téma. Több lap is úgy véli, a Hellas ellen már győzelmi kényszerben van Inzaghi. Ha nem sikerül behúzni hazai pályán a meccset, könnyen lapátra kerülhet. Így ismét aktuális az a kérdés is, hogy egy menthetetlennek tűnő szezon közben megéri-e edzőt váltani, feltehetőleg rövid időre. 

-Jürgen, a Milan állítólag érdeklődik Ön iránt. Kommentálná a hírt?

25 forduló után 34 pont, 10. helyezés. Ha csak a hagyományokat nézzük, akkor ez teljességgel elfogadhatatlan eredmény és már a szezon közben változáson kellene gondolkodni. Ezúttal mégsem teszem Inzaghi menesztése mellé a voksomat. Félreléértés ne essék, úgy vélem mennie kell, de amíg nincs vészhelyzet, nem szorul rá a csapat, hogy idény közben váltson edzőt. A vészhelyzet pedig nálam egyenlő a kiesés lehetőségével, az, hogy 10. vagy 15. helyen zár a Milan tulajdonképpen mindegy. A kiesés nem fenyegeti a klubot, 14 ponttal áll a Milan a 18. hely előtt. Így aztán akár maradhat is Inzaghi, de év végén a vezetőség kénytelen lesz új edző után nézni, aki lehetőleg nem a Primaverával egyébként elég jól szereplő Brocchi, hanem egy tapasztalattal rendelkező tréner. 

A helyzetet súlyosbítja az a tény is, hogy jelenleg két edző rendelkezik élő szerződéssel. Seedorf ráadásul meglepően komoly fizetést kapott, a kirúgását követően pedig nem a végkielégítés mellett döntött a klub. Habár Inzaghi közel sem keres a holland szintjén, két munkanélküli trénert is fizetni egyszerre jókora luxus lenne, és még ehhez társulna a vészedző fizetése is. Ezt később is vállalnia kell a klubnak ha menesztik Inzaghit, de addig is van idő olyan edző keresésére, aki akár hosszútávon is képes megszilárdítani a helyét. Ilyen edzőt viszont csak akkor találhatunk, ha valamilyen koncepciót is társítanak a szerződés mellé. Ellenkező esetben kizárt, hogy lenne épeszű tréner, aki olyan csapatot akar edzeni, ahol nincs elkölthető összeg az átigazolási piacon, a kívánságlistáját pedig nagy ívben leszarják, de baromi hálásnak kell lenni Gallianinak a kukázásért. Ja, és így még a BL-t is el kellene érni. Na, persze. Ez nem mehet így tovább, de nem sok esélyt látok arra, hogy drasztikusan változzon a jelenlegi rendszer. 

-Jürgen, hogy reagálna ha Galliani lenne a főnöke?

Azt valószínűleg a Tuttosport munkatársa sem tudta röhögés nélkül leírni, hogy a Milan célpontja a Dortmund sikeredzője, Klopp. A cél érdekében ráadásul mintegy 40 milliót el is költene a klub, két klasszis játékosára, Szuboticsra és Gündoganra. Szükség lenne rájuk, ennyi összeg az újraépítésre nagyjából a minimum, de mind tudjuk, hogy ez esélytelen. A helyzet addig nem változik, amíg nem érkezik egy befektető. Hogy ez amolyan Atlético Madrid mintára X%-os tulajdonrésszel vagy teljes felvásárlással történik, az nem is a legfontosabb dolog a történetben, a lényeg, hogy pénz kell. Elkölthető, amivel a piacon lehet gazdálkodni. Így aztán a már befutott sztáredzők szóba sem jöhetnek. Klopp és Conte így kizárva.

Maradnak azok, akik most is jó ajánlólevéllel rendelkeznek, de még nem sztárcsapatot irányítanak. Azonban ezeket az edzőket is meg kell valamivel győzni. Nyilván ebben az esetben is az lenne a legjobb, ha érkezne némi pénz a házhoz, de egy hosszútávú projektben a mostani bevételekkel is lehetne csapatot építeni. Személy szerint Montellát tartanám a legalkalmasabbnak ebből a halmazból. A Fiorentinát is nagy mélységekből repítette vissza a Serie A élmezőnyébe, miközben túlzás lenne azt állítani, hogy felveti a pénz a firenzeieket. A Milannál valószínűleg nagyobb mozgástere lenne anyagilag, a csapatépítéshez és a játékosokhoz is van szeme. A probléma itt is az, hogy a Milan a mostani formában nem egyértelmű előrelépés. Azt nem tudom, hogy Montellának mennyi beleszólása van jelenleg a játékosok igazolásában, az viszont bizonyos, hogy a Milanban Galliani egyértelműen az edző felett áll. Ezen változtatni kell, és minimum partnerként kezelni a trénert, máskülönben esélytelen egy ilyen szakember szerződtetése. Montella annyiban is kemény dió, hogy Benitez távozása esetén a Napoli csábítja lelkesen. Ha objektíven szemlélem nem kérdés, hogy szakmailag a Napoli jobb döntés.

-Jürgen, Ön Montellát alkalmas edzőnek tartja a Milan padjára?

Amennyiben mégis kirúgnák év közben Inzaghit sem várok nagy nevet. Mondjuk a csapat nélküli Spallettit. Valószínűbb egy házon belüli megoldás, például Tassotti. Jelentős változást nem hiszem, hogy várhatunk tőle, a minimumot viszont valószínűleg hozná. De azt Inzaghi is megugorhatja. 

Szóval a rettenetes szezon ellenére sem állok az edzőváltás pártján. Addig inkább ki kellene dolgozni egy hosszútávú stratégiát és mellé igazolni egy jó edzőt. Vagy maradhatunk a kukázás mellett és megelégedhetünk a 7.-8. hellyel. Biztosan jó lenne utóbbi is a Milan brandnek. 

-Egy utolsó kérdés Jürgen. Mit gondol a Milan idei szezonjáról?

No, de vizsgáljuk meg leendő ellenfelünket. A Hellas nem annyira ütős, mint tavaly, de azért még mindig kellemetlen ellenfél. Pláne, hogy vannak jól fejelő játékosai, ami mondjuk a Milan esetében halmozottan veszélyes lehet. Nehezen tudnék nagyobb baromságot mondani annál a közhelynél, hogy a "szöglet fél gól", de a Milan védelme még akár igazzá is teheti. Nem kertelek, Toni játékától még most is tartok, ezt a tavalyi duplázása sem csökkenti.

Egyébként még mindig leginkább a kontrákból tudnak veszélyesen támadni, így erre figyelni kell. Habár a Milan védelmét jóformán minden helyzetben zavarba lehet hozni, a kontrák levédekezése sem tartozik az erősségek közé. Két fontos középpályás hiányában ráadásul a Poli-Essien-Muntari trióval is riogatnak minket, ez szinte magában hordozná a pontvesztést. Igaz akkor sem tűnik sokkal erősebbnek a középpálya, ha Bonaventura kerül Montolivo helyére. 

Az némi bizakodásra adhat okot, hogy a Lazio kivételével egyik nagycsapat ellen sem alkotott maradandót a Hellas. Kifejezetten nagy vereségekbe is belenéztek már, ennek oka, hogy nem az a tipikus bekkelős klub. Így szinte minden forgatókönyvet el tudok képzelni, akár egy nagyobb arányú Milan győzelmet is, sok múlhat azon mekkora lendülettel sikerül elkezdeni a meccset. 

A nap kérdése:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése