2014. november 7., péntek

"Kupagyőzelemtől" magabiztosan

 Jelenleg futó körkérdéses projektünk mellett gondolkoztam azon, hogy egy az egyben kihagyom az előzetest, de aztán úgy döntöttem nem töröm meg a sort. Méghozzá azért, mert elég fontos meccs következik, ahol eldől, hogy mélyebbre kerül a jelenlegi gödörben a csapat, vagy elindul szépen ismét felfelé. Pippo esküdözik, hogy szombaton mindenkinek nagyon megmutatják mit is tudnak a srácok, a múlt heti teljesítmény tükrében viszont némi kétkedéssel fogadjuk ezt a kijelentést. 



A Sampdoria ebben a szezonban kellemes meglepetést okozott kiegyensúlyozott teljesítményével. Különösen a védekezést sikerült Mihajlovicsnak megszerveznie, ami persze egy ilyen jellegű csapatnál létfontosságú. Mivel a támadósorban is akad minőség, elsősorban a Juvétől lízingelt Gabbiadini révén, ezért a hátsó stabilitás eredményekben is megnyilvánul, jelenleg a 4. helyen állnak. A genovai klub idén egyetlen vereséget szenvedett, méghozzá az Inter ellen, ahol a 90. percben lőtt gólt Icardi büntetőből. Hazai pályán viszont kiemelkedő meccseik voltak a Roma (0-0) és a Fiorentina (3-1) ellen. Előzetesen alighanem aláírta volna Mihajlovics ezen csapatok ellen a 4 pontot, de most itt az újabb lehetőség a skalpgyűjtésre. Könnyű dolguk nem lesz, no nem elsősorban a Milan szédületesen jó formája miatt, hanem azért mert rengeteg a sérültjük. Elsősorban a védelemben, ahol Silvestre, Gastaldello és Romagnoli szereplése is kérdéses, ami miatt az is megfordult a szerb fejében, hogy a jól bevált 4-3-3-as rendszert a tavaly többször használt 3-5-2-re cseréli. A Gazzetta ennek ellenére 4-3-3-at és Gastaldellót is a csapatba várják. A Sampdoria különösen hazai pályán erős. 5 meccsből négyet megnyertek, egyet pedig döntetlenre hoztak a Roma ellen. Gólt ráadásul csak kétszer kaptak, mi pedig a legutóbbi három meccsen pontosan ennyit szereztünk. 


Milánói oldalon kevés ok van az örömre. A bajnokság a várakozásokhoz képest jól indult, azóta közepes-gyenge teljesítmény határán a csapat. Támadásban ötlettelen a Milan, hátul pedig egyre kaotikusabb. Hogy ezen csavarjunk még egy kicsit, gyorsan Abate és Alex is lesérült, ráadásul Zapata sem százas, így aztán kezdőben lehet Mexés és mindannyiunk kedvence, Lord Bonera is. Utóbbi ráadásul jobbhátvéd lesz, ahol védekezésben kevesebb kárt okoz, mint középen, de a támadásokhoz körülbelül annyi köze van, mint amennyi pénze van a Milannak átigazolásra. Lényegében semmi. Ennek pedig van jelentősége, mert a Honda-Abate duó rendre képes volt megbontani az ellenfél védelmét. Most nagyon úgy néz ki egyikük sem lesz a pályán, mert Honda betegséggel küzd, emiatt edzést is kellett kihagynia, tehát ezen a héten nem számíthatunk rá. Helyette Bonaventura fog játszani. Támadósorban megint az a kérdés, hogy hamis kilencessel vagy klasszikussal akar-e játszani Inzaghi. A pocsék formában futballozó El shaarawy és Torres közül egy biztosan a pályán lesz, ettől a döntéstől függően. Ménez helye biztosnak tűnik, bár igazság szerint az utóbbi meccseken már ő sem villogott, a kezdeti fellángolás tényleg fellángolásnak tűnik. Kérdéses még a középpálya, jó eséllyel a szokásos trió futhat ki, bármennyire is működésképtelennek tűnik ez a megoldás. (UPDATE: Muntari sérülés miatt a keretbe sem került be, így itt még kérdéses ki kezdhet.)


Ki ne tudná, hogy megnyerte a csapat ismét a "BL"-t, így De Sciglio először emelhetett csapatkapitányként trófeát a magasba. Ezzel hősiesen elindult az úton, hogy olyan ikonok mellé kerüljön, mint Baresi vagy Maldini. Na de, várjunk, ez a "BL" csak az én olvasatomban volt az. Javasolnám is, hogy a Berlusconi kupát nevezzék át, "Berlusconi Ligára", így minden évben elmondhatná, hogy tovább gyarapítottuk a trófeák számát. A San Lorenzo elleni meccset nem láttam, összefoglalókra és beszámolókra tudok most csak támaszkodni. A lényeg, hogy a találkozón pályára léptek olyan játékosok is, akik eddig nagyon kevés lehetőséget kaptak. Példának okáért Niang, Mexés, Van Ginkel vagy Pazzini. Közös bennük, hogy remekül szerepeltek. A beszámolók különösen a francia csatár teljesítményét dicsérték, gólt nem szerzett ugyan, de éretten, veszélyesen és jól futballozott. Állítólag ez meg is győzte Inzaghit arról, hogy januárban pótolni tudja Hondát. Van Ginkelt is dicsérték, aki a védelem előtt játszott. Mexés is jó kritikát kapott, Pazzo pedig  betalált, így igazán nem lehet panasz a kiegészítő emberekre. Szegény Armero is pályára lépett, de ő egyfelől csak megerősítette Inzaghi döntését, másfelől a Gazzetta is rossz kritikát írt róla, kiemelvén, hogy rengeteg teret hagyott maga mögött. No, de a lényeg. Középpályán látványosan szenved a csapat, mert sem Poli, sem Muntari nem teljesít jól igazán. Ellenben ott van Van Ginkel és Saponara is, nyilván többet tudnának a támadásokhoz hozzátenni, hátul pedig igazság szerint a szűrők sem boldogulnak. Saponara teljesítményéről egyébként megoszlanak a vélemények, én abba a szűk táborba tartozom, akik jónak látták, legalábbis a körülményekhez képest. Végre a pályára került valaki, aki nemcsak alibipasszokat tolt, hanem igyekezett tényleg szervezni. Ez ugyan kevésbé ment neki, de ilyen meccshiánnyal talán nem érdemes ezen csodálkozni. Támadósorban Hondát leszámítva egyik játékos sem volt meggyőző (a japán teljesítménye is visszaesett a legutóbbi 2-3 meccsen), így itt is érdemes lenne többet kísérletezni, Niang és Pazzini is megérdemelne 1-1 sanszot a bizonyításra. Kissé érthetetlen számomra, hogy ennyire ragaszkodik Inzaghi pár játékoshoz, különösen azért, mert sok esetben teljesítmény egyáltalán nem társul hozzá. Lehet merésznek tűnik, de középpályán mindenképpen megnézném mit tud egyszerre Van Ginkel és Saponara, támadásban pedig kezdőként Niang és Pazzo. 

Összegezve nehéz meccs vár ránk, elsősorban lélektanilag lehet fontos. Bár Inzaghi hangsúlyozta, hogy a csapat tanulhat a vereségekből, egy újabb kudarc valószínűleg csak visszavetné a srácokat, egy győzelem ellenben pozitív impulzusokat adhatna egy nagyon nehéz széria előtt.

Várható kezdő (Gazzetta):

4-3-3: Lopez-Bonera-Rami-DS-Poli-De Jong-Muntari-Bonaventura-Torres-Ménez

A találkozót a Digisport közvetíti, streamek az oldalon lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése