2015. szeptember 27., vasárnap

Meglátogatjuk a kistesót! - Genoa-Milan előzetes

Azt már tudjuk, hogy a Mihajlovics által vezetett Milanban van potenciál. Kérdés, hogy tovább tudja-e folytatni a megkezdett és eddig jónak tűnő utat a csapat, avagy megállítja a lendületet az idén eddig csak szenvedő Genoa. A találkozóra délben kerül sor, így ez a kérdés még a vasárnapi ebéd alatt kiderül.


 A Genoa tavaly nagyon csúnyán odapirított a ligának és óriási meglepetésre a 6. helyet szerezték meg, amivel akár nemzetközi porondon is szerepelhettek volna, ha ennek nincsenek jogi akadályai. De voltak, így aztán az történhetett meg, hogy végignézhették a legnagyobb rivális totális égését a selejtezőben, ami azért valószínűleg valamelyest kárpótolta a klub szurkolóit. Az idei évben aligha várható ekkora teljesítmény a Genoától, különösen nem szezon elején. Preziosi klubmodelljének átka, hogy nincs olyan év amikor ne kellene alapemberek helyére újakat beépíteni, ami pokolian nehéz feladat, pláne ha nem sikerül azonnal a megfelelő játékost kiválasztani. A tavalyi csapatból például elveszítették Falquét, Niangot, Bertolaccit és Kuckát, azokat a játékosokat, akik nagyon fontos szerepet játszottak a 6. hely elérésében. Mindez meg is látszódik a teljesítményükön, mert idén egyetlen győzelemmel (és pontszerző meccsel) szerénykednek, a Hellas Verona 2-0-ás legyőzésén kívül mást nem tudnak felmutatni. De ennyire azért nem gyengék, mint amit ez a statisztika sugallna.

A 4 vereség közül ugyanis a Palermo ellen léptek legnagyobb eséllyel pályára a pontszerzésért, ahol 1-0-ra kikaptak. A Fiorentina, Juventus és Lazio ellen maximum azt lehet felróni nekik, hogy nem tudták borítani a papírformát, de úgy gondolom épp annyival lettek gyengébbek, hogy ez irreális elvárás legyen. Ha belegondolunk ilyen sorsolással elképzelhető, hogy a Milan sem szerzett volna sokkal több pontot. Így aztán valós képünk nincs a Genoáról, annyit tudunk, hogy gyengébbek a Milannál és a náluk erősebb csapatoktól eddig mind kikaptak. Logikus tehát, hogy ez most is így történjen, és ez még olyan mérkőzés ahol kötelezőnek tűnik a 3 pont megszerzése.


Lélektanilag fontos is lenne, mert a meggyengült és gyenge támadó formában lévő Genoa (eddig 2 gólt szereztek, mindegyiket a 2. fordulóban) után két nehéz meccs következik. Egy a hullámzó, de játékosállományában komplettebb és minőségibb Napoli és a rettenetesen stabil, de játékosállományában Milan mögött álló Torino. Két ellentétes mérkőzés, ahol nem férnek bele olyan ajándék hibák, mint amiket sikerült az előző 2 találkozón elkövetni. És két olyan mérkőzés, ahol a csapat jelenlegi formájából kifolyólag 0 és 6 pont között bármit el tudok képzelni.

Ami ebben a szezonban (eddig) rendkívül pozitív, hogy a hibák ellenére jönnek a pontok a kicsik ellen. A Milan elképesztően messze van attól, hogy a keretben lévő potenciált hosszútávon a pályán is megjelenítse, rengeteg lyuk van még ebben a keretben, amit igazol, hogy a védelem még mindig nem hozott le bekapott gól nélkül meccset. Na, történetesen erre alkalmas ellenfél lehetne a Genoa tekintve a pocsék mérlegüket, de nem nagyon zavarna ha csak a Napoli meccsre állna össze a védekezés és a Genoát ugyanúgy 3-2-re sikerülne legyőzni, mint az előző 2 ellenfelet.


Mihajlovics nem panaszkodhat eddig a szerencséjéről (bár az Inter ellen a pontszerzésben nem állt a csapat mellé), mert a hibákat csak olyan csapatok torolták meg, akik valamilyen szempontból jobbak voltak. A Fiorentina egységesebb volt és az edző jobban taktikázott, az Inter védelme pedig eddig parádés, bár ehhez már szerencse is kellett, visszagondolva az általam egyetlen végignézett Inter-meccsre. A lényeg, hogy a szerb megkapja az esélyt, hogy  úgy javítsa a csapat hibáit, hogy az nem veszített eddig túlzottan sok pontot a bajnokságban. Ezt persze nem lehet csak a szerencse számlájára írni, az edző által hozott mentalitás nagyon sokat dobott az esélyeken.

A Genoa ellen elméletileg lehetséges, hogy Bertolacci visszatérésével kikerüljön Honda a csapatból, ami előzetesen meglepne. Ha Honda szereplésében szerepet játszik, hogy ázsiai (ami persze nem biztos), akkor egy déli meccsen logikus döntés lenne a kezdőben is tartani, hiszen nagy részben azért is találták ki a korai kezdéseket, hogy Ázsiában főműsoridőben nézhessék a meccseket. És ki tudja: talán a megnövekedett nézőszám nagyobb motivációt jelent számára és elsül az a balos.
Ezen kívül azonban sok változásra nem lehet számítani, az olasz lapok még azt várják, hogy a támadósorral is babrál Mihajlovics, így ezúttal Adriano kezd Bacca helyett Balotelli mellett. Személy szerint nem hagynám ki Baccát semmi pénzért sem ilyen terhelés mellett (ha lenne BL az már más történet), de valószínűleg Mihajlovics jobban látja kinek van szüksége pihenőre.

Kezdés tehát vasárnap 12:30, ehhez várhatóan az alábbi 11 játékos lép pályára: López-Calabria-Zapata-Romagnoli-DS-Bertolacci-Montolivo-DJ-Bonaventura-Balo-Adriano.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése