2014. augusztus 30., szombat

Hogyan erősítettek riválisaink a nyáron? – Erőviszony értékelés




Elérkezett ez a szezon is. Ma este 18 órakor a Juventus a Chievo otthonában megkezdi bajnoki menetelését, amivel rajtol is az olasz pontvadászat. A találkozót rögtön egy rangadó követi, a Fiorentina Rómába látogat és egyből tesztelik a Farkasok legújabb igazolásait. A forduló egyébiránt egy másik rangadót is magával hoz, hiszen a Milan a Laziót fogadja hazai pályán, így Pippo Inzaghinak komoly megmérettetéssel kell megkezdenie a felnőtt mezőnyben az edzősködést. Mielőtt azonban elindulna a bajnokság célszerűnek tartom, hogy egy összefoglalóban végignézzük hogyan erősítettek a bajnoki nyitányig a csapatok és az előjelek alapján milyen szezonra számíthatnak. Mivel a Mercato még nem zárult le, ezért a keretek végleges összetételét illetően lehetnek még változások, amik akár az erőviszonyokat is módosíthatják, de erről bővebben a továbbiakban olvashattok.




Juventus – 334 millió euró



Stílszerűen a tavalyi bajnokkal kezdeném a sort, akik igyekeztek tovább folytatni évekkel ezelőtt megkezdett csapatépítésüket. Kétségtelen azonban, hogy az igazán meglepő húzások nem a keret kialakításában történtek, hanem az edzői stábban. Antonio Conte ugyanis három remek év után – melynek során háromszor is bajnoki címet söpört be – távozott a Zebráktól, vélhetően személyes ellentétekre visszavezethetően. Több lehetőség is napvilágot látott a távozásával kapcsolatban, többek között az, hogy elégedetlen volt az átigazolási politikával. Hiába kapott szerződéshosszabbítási ajánlatot, végül a távozás mellett döntött, sőt azóta az olasz válogatott szövetségi kapitánya lett. Utódja Milanos közegekben jól ismert név lett, Massimiliano Allegri személyében. A Milan és Allegri útjai nem éppen szépen váltak el, pedig a mester nem indított rosszul. Segítségével a Milan megszerezte a 18. bajnoki címét, és később az olasz szuperkupát is begyűjtötte a csapattal. Ezt követően azonban mintha valami elromlott volna, hiszen a toronymagasan legerősebb kerettel sem sikerült megnyernie az olasz bajnokságot. A továbbiakban persze nemcsak az ő keze volt benne, hiszen a keret kialakításába kevesebb beleszólása volt, de a lejtmenetben száguldó Milant nem tudta megállítani. Nehéz lenne megjósolni, hogy milyen teljesítményre lesz képes a Juventus élén. Annyi bizonyos, hogy teljesen más habitusú edző, mint Conte. Elődje sokkal inkább nagy motivátor, mintsem hatalmas taktikus. Ellenben Allegrit rengeteg kritika érte a gyenge vonal melletti jelenléte miatt, és valószínűleg taktikailag nem összetettebb, mint Conte. Itt tehát gyengülni látszik a Juventus, ami mindenképpen szorosabbá teheti az élmezőny küzdelmét. 

Igazolások tekintetében nem panaszkodhatnak a Zebrák. Az egyik legkomolyabb szerzeménye a Juventusnak a Real Madrid támadója, Alvaro Morata, akiért 20 millió euró környékén utaltak a spanyolok számlájára. A támadó Conte kívánságlistáján volt elsősorban, de végül Allegri is rábólintott, így véglegesítették. Nem indult viszont fényesen a karrierje Torinóban, hiszen az első edzésen megsérült, így lemarad a bajnokság elejéről is. A jövőnek szóló igazolás Stafano Sturaro, akit egyből kölcsönadtak a Genoának a több játéklehetőség reményében. Vélhetően a kispadra szerződtették az Udinese középpályását Roberto Pereyrát, aki első körben kölcsönben köt ki a Juvéban. A felsorolásban mindenképpen meg kell említeni a Manchester Unitedtől szerződtetett kiváló szélsővédőt Patrice Evrát. Bár a francia már 33 éves is elmúlt, tapasztalatával sokat segíthet a Zebráknak, nem utolsósorban sokkal alkalmasabbá vált a csapat az Allegri által favorizált négyvédős rendszerre. Szárnyvédőnek igazolták még Romulót, aki Conténak nem kellett volna, de az új edző rábólintott az érkezésére. Romulo tavaly kiváló szezont futott a Hellas Veronában, a válogatottnál is szóba került, de végül a keretszűkítésnél kimaradt. 

A Juventus Mercatójának legfontosabb pontja azonban a középpálya két motorjának, Pogbának és Vidalnak a megtartása volt. Legalábbis egyelőre. Mert a chilei még mindig ott virít Van Gaal kívánságlistájának élén és a United kétségbeesett pénzszórását figyelve nem lenne meglepő ha visszautasíthatatlan ajánlattal kínálnák meg az utolsó napokban a Zebrákat. Ami pedig a sokadjára is Torinóban marasztalt klasszis távozását is hozhatja. Mindenesetre talán nem túlzás kijelenteni, hogy Vidal sorsa nagyban meghatározza majd a Juventus szezonját. 

Napoli – 266 millió euró



A transfermarkt listáját követve a második legerősebb keretértékkel rendelkező Napoli kerül terítékre. A nápolyi csapat a tavalyi nagybevásárlás után idén kissé csendesebbek voltak a piacon, 1-2 új érkezőről azonban érdemes beszámolni. Benitez a tavaly gyengélkedő hátsó alakzatot próbálta elsősorban megerősíteni, melyre kiszemeltje az egykori kiváló debreceni targoncás… akarom mondani a Genk francia belső védője Kalidou Koulibaly lett. Megszerezték az előző két idényt Swansea Cityben kölcsönben töltő holland válogatott középpályást Jonathan de Guzmánt a Villareal csapatától. Kapusposztra is erősítettek a tapasztalt argentin hálóőr, Andújar által, aki az elmúlt években a Catania kapuját védte. Angliából pedig újabb spanyol érkezett a Napolihoz Michu személyében. A spanyol támadó középpályás tavaly rettenetes idényt zárt, rengeteg sérülés hátráltatta és nem tudott meghatározó futballistájává válni a Swansea Citynek. Egy évvel korábbi Premier League szezonja viszont csodálatos volt, 35 meccsen 18 góllal és 3 gólpasszal a liga legjobbjai közé tartozott. Kérdéses, hogy melyik formáját veszi elő, de akár hasznos tagja is lehet a Napolinak. 

Az előjelek azonban nem túl jók, hiszen az első nagy próbán elbukott a Napoli. A tavalyi 3. helynek köszönhetően a Bajnokok Ligája selejtezőben kellett indulnia a csapatnak, de az Athetic Bilbao elleni gyalázatos teljesítménynek köszönhetően csak az Európa Ligában indulhatnak. Ez a bevétel terén is jelentős hiányt teremthet, valamint Benitez munkáját sem szilárdítja meg feltehetően. Ráadásul újabb pofon az olasz focinak, hiszen így csak két olasz csapat került be a Bajnokok Ligája főtáblára, ráadásul a Roma igen kemény csoportot kapott. Persze ha sikerülne jól szerepelni a kisebb kupasorozatban, talán csökkentené az elégedetlenkedők hangját, mindenesetre tény, hogy Beniteznek komoly dolgot kell villantania, ha jövőre is szeretne a Napoli edzője maradni.

Inter – 245 millió euró



Walter Mazzari Interét a transfermarkt a liga 3. helyére helyezi a keret összetétele alapján. Moratti távozása után új alapokra próbálják szervezni az Intert, ami első ránézésre nemzetközi szinten kevésnek tűnik, de Olaszországban akár sikeres is lehet a projekt. A kisebbik milánói csapat legnagyobb igazolása kétségtelenül a Manchester United szerb védője, Nemanja Vidics, akit ingyen sikerült megszerezni. Vidics legutóbbi szezonjai nem sikerültek túl jól, rengeteg sérülés hátráltatta, így nehezen lendült formába. A lassabb iramú, kevesebb fizikai párharccal járó olasz bajnokságban azonban könnyen elképzelhető, hogy újra megtalálja a számításait. Az Inter szinte egész nyáron üldözte és végül sikerrel megszerezte a Cardiff City chilei válogatott szűrőjét, Gary Medelt, aki a világbajnokságon remek teljesítményt nyújtott belső védőként. Személyében tehát egy rutinos, több poszton bevethető játékoshoz jutott Mazzari. Sokak meglepetésére a Roma kölcsönbe adta 22 esztendős brazil szélső védőjét, Dodót, aki Balzaretti sérülései miatt viszonylag sok lehetőséget kapott az első csapatnál. Ashley Cole szerződtetése után azonban vélhetően úgy gondolták a fővárosban, hogy kevesebb lehetőség jut a brazilnak, viszont ennek ismeretében is meglepő, hogy opciót is társítottak a kölcsön mellé. Az Inter idén két kockázatosabb igazolást is bevállalt. Yann M’Vila fegyelmezetlensége miatt nem futott be eddig tehetségéhez méltó karriert, pedig kiválóan indított, hamar a francia válogatott egyik alapembere lett. Azóta viszont keresi azt a formáját, amit az Inter kölcsönjátékosaként kíván megtalálni. Ha megteszi óriási fogás lehet az Internek. Hasonlóképpen beszélhetünk Osvaldóról, aki immáron a harmadik olasz topcsapatban kap lehetőséget. Ezúttal kölcsönbe szerződtették a Southamptontól, ahol nem váltotta meg a világot. Korábbi római teljesítménye azonban jelzi: jó képességű játékosról van szó. Az üzletnek része volt az algériai válogatott Taider is, akit tavaly a Bolognától szereztek meg. 

Roma – 242 millió euró



A legkomolyabb változások a keretben alighanem a transfermarkt lista 4. helyezettjénél, azaz a Románál történtek. A tavaly meglepetésre ezüstéremig jutó Farkasok igyekezték bővíteni a keretüket és a lehetőségeiket a Bajnokok Ligája indulást is figyelembe véve. A támadósorba végül elhappolták a Juventus orra elől Juan Iturbét, aki az előző szezon egyik felfedezettje volt. A 21 éves szélső tavaly 33 meccsen 8 gólt szerzett és 5 gólpasszt adott, így az érte kiadott 22 millió euró inkább a jövőnek szólt, mintsem a jelennek, de az argentin játékosban komoly potenciál rejlik. A nyár egyik legnagyobb átigazolási sagája volt Benatia ügye, aki megsértődött a Roma szerződéshosszabbítási ajánlatán, így már nyár elején közel volt a távozáshoz, ám végül csak a napokban igazolt a Bayern Münchenhez. A marokkói játékos tavaly kétségkívül a legütősebb védőteljesítményt produkálta, így a 2 milliós fizetést kevésnek érezte teljesítményéhez képest. A 27 éves védő 27+5 millióért került Münchenbe. Helyére a Roma a 23 esztendős görög védőtehetséget, Konszantinosz Manolaszt igazolta az Olympiakosztól. A görög védő tehetségét jelzi, hogy több európai csapat kész lett volna ajánlatot tenni érte, de végül az olaszok győzték meg. Védelembe érkezett még a Milan nevelésű Davide Astori, aki akár a kezdőbe is beverekedheti magát.  Jövőnek szóló igazolás a török Salih Ucan megszerzése, aki a Fenerbahcét hagyta ott a Roma kedvéért. A 20 esztendős török remek technikai adottságokkal rendelkezik, így hosszútávon akár meghatározó tagja is lehet a Romának. Hasonló igazolás a 18 esztendő paraguayi Antonio Sanabria, aki a felnőttek között még nem mutatott sokat (spanyol másodosztályban 10 meccsen 3 gólt lőtt), az Ifjúsági Bajnokok Ligájában azonban 3 meccsen 4 gólt szerzett, bizonyítva ezzel a benne rejlő potenciált. A szabadügynökök terén is jó munkát végzett Sabatini a nyáron. Ingyen szerződtették valószínűleg a kezdőbe Ashley Cole-t, a kispadra pedig a tapasztalt Seydou Keitát, illetve a Milannal nem hosszabbító Urby Emanuelsont. Egyelőre pletyka, de olasz lapok biztosra veszik, hogy közel a megállapodás a PSG fiataljával, Rabiot-tal, aki 15 millió euró ellenében kerülhetne Olaszországba. A Roma remekül erősített a nyáron, és ennek ismeretében nem meglepő, hogy szakértők szerint a bajnokság megnyerése sem lehetetlen. 

Fiorentina – 200 millió euró



A Fiorentina háza táján is kevesebb volt a megszokottnál a mozgolódás, bár valószínűleg a legnagyobb erősítés számukra Cuadrado megtartása lehet. Érdemes megemlíteni José Maria Basanta nevét, aki a világbajnokságon is szerepelt az argentin válogatottban. A mexikói bajnokságból szerezték meg. A kapusposzt tavaly is az egyik leggyengébb pontjuk volt, Neto kiszámíthatatlansága sok pontjába került a Fiorentinának. Ide a Steua Bukarest hálóőrét Ciprian Tatarusanut igazolták. A román kapus alapembere volt a Steuának, és Neto sérülése megkönnyítheti a kezdőbe kerülését. Fiatal tehetség kategóriába igazolták a brazil Octaviót, akinek eddig kevés tapasztalata van felnőtt mezőnyben. A legnagyobb igazolásuk Marko Marin lehet, aki eligazolása óta keresi brémai formáját. A Werderben nagy tehetségként számon tartott játékos kevés lehetőséget kapott a Chelsea-ben, ráadásul sérülések is gyötörték. Tavaly a Sevilla kölcsönjátékosaként szerepelt, de rengeteget hagyott ki és nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Tehetsége azonban neki is nehezen vitatható, formába lendülése esetén sokat nyerhet vele a Fiorentina. 

Milan – 187 millió euró, Lazio – 144 millió euró



A transfermarktos lista 6. helyezettje a Milan, de a saját Mercatónk boncolgatására külön bejegyzést szentelünk, így ugrunk egyet és a Lazio a soros. A fővárosi klub igyekezett ésszerűen költekezni a nyáron, és elégedettek lehetnek a teljesítményükkel. Sokáig úgy tűnt, hogy a védelembe Astori lesz az érkező, de ő végül az AS Romát választotta. Megszerezték ugyanakkor a vb egyik legjobb védőjét, Stafan de Vrijt, aki a jutányosnak mondható 8,5 millió eurós összegért tette át székhelyét. A holland védő akár a liga egyik legjobbja is lehet. A középpálya megerősítésére szerződtették a Parma játékosát, Marco Parolót, aki kiváló szezont futott előző évben. Argentínából igazolták a 29 esztendős argentin középső védőt Santiago Gentilettit, míg a támadósorba a Nantes lejáró szerződésű 26 éves szerb játékosával, Fili Djordjeviccsel erősítettek. A szintén szerb Dusan Basta egy éves kölcsönbe érkezett az Udinesétől, rutinja sokat érhet a Lazio számára.

Udinese – 95 millió euró



Az Udinese átigazolási szezonjai mindig az érdekesebbek közé tartoznak, hiszen évről évre sikerül felfedezni tehetséges játékosokat. Ennek megfelelően rengeteg játékos távozik és érkezik, közülük a nevesebbeket emelném ki, illetve azokat, akikért fizettek is. A sort a 23 éves brazil Guilherme nyitja, akit a Corinthianstól vásároltak meg. Olasz közegben ismerősebb a görög Panagiotisz Kone neve, aki a kieső Bolognától érkezett. A 19 éves brazil Lucas Evangelista akár nagy húzás is lehet, bár a legutóbbi éve nem sikerült jól a támadó középpályásnak. Az uruguayi bajnokság másodosztályából szerződtették Rodrigo Aguirrét, aki posztját tekintve támadó. Véglegesítették Allan szerződtetését, aki a tavalyi csapat egyik motorja volt. A rutinosabb játékosok táborát erősíti Cyil Théréau a Chievo korábbi labdarúgója. Olaszországból két tehetséget igazoltak Agostino Camigliano és Valerio Verre személyében. Előbbi a Brescia játékosa volt, utóbbi a Romától érkezett. A legnagyobb név kétségtelenül Albert Riera, aki korábban a Liverpoolban is megfordult, legutóbb a Watfordban szerepelt. A 32 esztendős spanyol szélen érzi legjobban magát, hasznos tagja lehet az Udinesének. A legnagyobb távozó alighanem Pereyra, aki a Juventus játékosa lett – egyelőre kölcsönben.

Sampdoria – 81 millió euró



A Sampdoria háza táján az egyik legfontosabb dolog Mihajlovics véglegesítése volt a kispadra. A szerb trénerrel remekül szerepelt a genovai csapat, így ragaszkodtak hozzá. A szerb viszont néhány játékos maradásához kötötte az új szerződés aláírását, amit végül megkaphatott, mert 2015-ig újította meg a kontraktusát. Az egyik alapembere, Mustafi mégis távozott. A német válogatottal világbajnoki címet szerző védő a Valenciába szerződött. Helyére az Inter belső védőjét Matias Silvestrét igazolták, aki itt találná meg korábbi formáját. Támadósorba fontos igazolás lehet Gonzalo Bergessio, aki a Catania színeiben futballozott remekül éveken keresztül. José Campana a Crytal Palactól érkezett. Eddig nem sikerült megszilárdítani a helyét egyik állomásán sem, bár tavaly a Nürnberg kölcsönjátékosaként 10 meccsen pályára léphetett. Véglegesítették Lorenzo De Silvestri átigazolását, akiért a Fiorentinának kellett fizetni. Az Intertől kölcsönbe szerezték meg a 21 éves védekező középpályást, Alfred Duncant. A Milan Primavera csapatától is igazoltak, a lejáró szerződésű Pontons Paz került a Sampdoria kötelékébe. Jó fogás lehet a tavalyi esztendőt az Arsenal harmadik számú kapusaként töltő korábbi olasz válogatott kapus Emiliano Viviano. 

Torino – 79 millió euró



A Torino nyarát leginkább a két tavalyi alapember körüli pletykák jellemezték. Ciro Immobile viszonylag hamar lelépett sikereinek színhelyéről, új klubja a Dortmund ahol igen nehéz dolga lesz a beilleszkedésben. Helyére viszont leigazolták a rutinos és remek képességű Quagliarellát, aki az elmúlt években kevés lehetőséget kapott, ugyanakkor a Torino szintjén hatalmas fogásnak számít. Alessio Cerci távozása egész nyáron a levegőben lóg, csak a célállomás változik folyton. A Milan is sokáig harcban volt érte, de végül lemondott róla Galliani. Mai pletykák szerint az új helye az Arsenal is lehet, bár ez mindenképpen érdekes döntés lenne az Ágyúsoktól. Az viszont biztos, hogy szeretnék megtartani az olasz válogatott szélsőt, így nem adják el a kívánt összeg alatt, ami 18-20 millió euró lehet. Véglegesítették El Kadourri leigazolását, aki tavaly kölcsönben szerepelt a klubnál, illetve a középpálya megerősítésére megszerezték az Inter tehetséges középpályását Marco Benassit. Kapusposzton a 35 esztendős szerb, Avramov lehet erősítés. Rutinos rókáknak számítanak az olasz bajnokságban Cristian Molinaro és Antonio Nocerino. Rajtuk kívül több kevésbé ismert fiatallal is megpróbálkoztak, példaként említhető Juan Sanchez Mino, Josef Martinez, Gaston Silva, Nikola Maksimovic vagy Bruno Peres. 

Genoa – 76 millió euró



A Genoa átigazolási szezonjai általában mindegyik átigazolási összefoglalót szerkesztő számára a nap egyik legfájdalmasabb pontja. Rendszerint hihetetlen mennyiségű és átláthatatlan szerződéseket kötnek, ráadásul a játékosok jelentős része soha egy másodpercet nem lép pályára a klubban. A világbajnokságon is szereplő Mauricio Pinilla valószínűleg nem ebbe a halmazba tartozik. Az olasz első osztályban szerzett rutinja értékes pontokat hozhat a Genoa számára. Gilardino pótlására igazolták a Milantól Alessandro Matrit, aki nagyon gyenge szezont futott tavaly. Sem a Milanban, sem a Fiorentinában nem tudta megerősíteni a helyét, így a képességeinek inkább megfelelő középcsapatban térhet vissza a helyes útra. Neki sem indult szerencsésen a szezon, nagyon korán megsérült, így a bajnokság elejét kénytelen lesz kihagyni. A Sevilla korábbi közönség kedvence Diego Perotti Genoában próbálhatja újjáépíteni karrierjét, ami nem lesz könnyű feladat. Első körben a sérüléseket kellene elkerülnie a különben jó képességű argentin támadónak. A nyár egyik legértékesebb üzletét így is a Genoa bizniszelte le. A Milan által is megkörnyékezett horvát szélsővédő a Sassuolo játékosa lett, tehát elméletben gyengébb csapatba szerződött. 

Sassuolo – 73 millió euró



A következő delikvens éppen a Sassuolo, akiknek tehát a legnagyobb igazolását már le is lőttem. Érdemes megjegyezni, hogy a kiscsapat ugyanazzal az Eusebio De Francescóval kezdte meg az idei szezont, mint akivel tavaly nekivágtak az évnek. A szakembert idény közben kirúgták, ám amikor nem javultak az eredmények visszahívták és végül javuló formával sikerült elérni a bennmaradást. A tavaly gyengélkedő védelem megerősítése az idei átigazolási szezonban egyértelmű cél volt. Vrsaljko mellett megvették a Juventus szélsővédőjét, Frederico Pelusót, belső védő posztra pedig véglegesítették Paolo Cannavárót és megvásárolták Davide Biondinit a Genoától. Az ő szintjükön ezek remek vételek. Támadósorba Antonio Floro Flores került végleg a Sassuolóhoz, Simone Zaza és Domenico Berardi pedig az előző idényhez hasonlóan kölcsönben maradnak a csapat kötelékében. 

Atalanta – 69 millió euró



Az Atalantától távozott a horvát Marko Livaja, aki korábban az Interben is megfordult. A tehetséges centernek nem sikerült megerősíteni a pozícióját, így az orosz bajnokságban fejlődhet tovább. A csatársorba több új játékost is sikerült megszerezni kölcsönbe, így a nagy tehetségnek indult Rolando Bianchit, aki a rutinjával segíthet, illetve a Juventus kötelékében álló Richmond Boakyét, aki az előző idényt Spanyolországban töltötte. Rutinosabb védők is érkeztek a klubhoz, így a Chievótól Boukary Dramé, a Laziótól pedig Giuseppe Biava. 

Parma – 65 millió euró



Az átigazolások igazi császára következik a Parma. Náluk ha lehet még nagyobb játékos mozgást lehet évente tapasztalni, mint a Genoánál. Megvették például a Genoától Tőzsér Dánielt, de csak azért, hogy kikölcsönözzék a Watfordnak. A jelentősebb, vélhetően kezdőbe vásárolt játékosok közé lehet sorolni Mattia Cassanit, aki előző idényben is kölcsönben szerepelt a Parmában. Arról azonban a transfermarkton sincs adat, hogy ez végleges vagy újabb kölcsön. Francesco Lodi viszont minden bizonnyal a kezdőbe szánt megoldás, akinek a Lazióba szerződő Parolót kellene pótolnia. Támadósorba visszatért Belfodil, akinek nem jött össze a milánói kitérő, így korábbi sikereinek színhelyén próbálja megtalálni a góllövő cipőjét. 

Chievo – 56 millió euró



A Chievo az a kiscsapat, akinek papírforma szerint minden évben ki kellene esnie a Serie A-ból, de mégsem szorulnak ki az élvonalból. Az idei év alapján viszont könnyen elképzelhető, hogy nem őket fogják kiesőjelöltként emlegetni, de legalábbis nem ők lesznek erre a nem túl megtisztelő címre a legesélyesebbek. A nyári Mercato alatt ugyanis alaposan megerősítették a csapatot, több olyan transzfert is maguknak mondhatnak, ami sokat segíthet a bennmaradás elérésében. A támadósorba különösen jó nevek érkeztek egy argentin trió formájában. Izcót és Maxi Lopezt a Cataniától vásárolták meg, Ruben Bota pedig az Intertől érkezett kölcsönbe. A Chievo szintjén mind a hárman remek játékosok, akár látványosabbá is tehetik a mérkőzéseiket. Az Inter másik játékost is kölcsönzött a Repülő Szamaraknak Ezequel Schelotto személyében, míg a másik milánói csapattól Valter Birsa bizonyíthat egy évig kölcsönben. Kapusposztra igazoltak talán a legjobban, hiszen megkapták szintén az Intertől Francesco Bardit egy évre, akit nagy tehetségnek tartanak a szakértők.

Palermo – 56 millió euró 



A Palermo esetében mindig érdekes kérdés, hogy vajon mennyi időt kap az aktuális tréner. Tavaly Gennaro Gattusóval kezdték meg a szezont, a cél egyértelműen a Serie B bajnoki címe volt, de 8 meccs után kirúgták a gyenge eredmények és játék miatt. A nyár egyik legnagyobb szerzeménye Giancarlo González volt, aki az MLS-ből szerződött a Serie A-ba.  A 26 esztendős costa ricai játékos a Columbus Crew játékosa volt korábban. A Chievótól a középpálya megerősítésére leigazolták Luca Rigonit, ugyanerre a posztra érkezett Ivaylo Chochev a CSZKA Szófiától, illetve Robin Quasion a Stockholmtól. Csatársorba két fiatal olasz is érkezett Andrea Belotti és Eric Lanini személyében. Mindenesetre lehet tippelni mikor lesz az első edzőváltás a szezonban.

Cagliari – 51 millió euró



A Cagliari egyik legfontosabb váltása edzőposzton következett be, ahová a támadófocijáról ismert Zdenek Zeman került. A 67 esztendős szakember offenzív stílusa mellett arról is ismert, hogy szeret fiatal játékosokkal dolgozni, melynek megfelelően érkezett is pár ígéretes tehetség. Simone Benedetti (22), Lorenzo Crisetig (21), Samuele Longo (22) az Intertől, Caio Rangel (18) a Flamengótól, Luca Ceppitelli (24) a Parmától, Godfred Donsah (18) a Hellas Veronától, Alessio Cragno (20) a Bresciától, Stafano Colombi (23) az Atalantától, Alessandro Capello (18) a Bolognától, korábbi kedvence Marco Capuano (22) pedig a Pescarától érkezett Cagliariba. Távozók között alapembereket is találhatunk, eligazolt Nainggolan, Pinilla, Astori és Avramov is. A csapatépítésben jeleskedő Zeman azonban képes hosszabb távra is sikeressé tenni a Cagliarit.

Helllas Verona – 39 millió euró



A Hellas Verona a tavalyi év egyik meglepetéscsapata volt, idén azonban nehezebb dolguk lesz. Az egyik alapember Juan Iturbe távozott a Romához, Romulo pedig a Juventus játékosa lett. Luca Toni ugyan maradt a Verona játékosa, de kérdéses, hogy van-e még benne hasonlóan magas színvonalú szezon, mint amit tavaly képes volt összerakni. A görög Krisztodopulosz a Bolognától érkezett, ő komoly erősítés lehet a klub számára. A tavaly kölcsönben szereplő Jankovics is végleg a Hellas játékosa lett. A Kolozsvártól Giorgo Chantura érkezett szélre, a támadósor erősítésére pedig a brazil Nenét sikerült leigazolni. A 35 esztendős mexikói Rafael Márquez szerződtetése talán a legjobb nyári döntés lehet a Verona számára. Márquez 125 alkalommal öltötte magára a mexikói válogatott mezét, a világbajnokságon pedig bombaformában szerepelt. 

Empoli – 30 millió euró



Az Empoli évek óta közel állt a feljutáshoz, de végül mindig akadt csapat. Idén azonban végre elérték a hőn áhított célt. Ennek örömére egyetlen centet sem költöttek az átigazolási piacon. Erősíteni persze próbáltak. A csatársorba érkezett Massimo Maccarone a Sampdoriától. Őt az Intertől kölcsönzött Diego Laxalt, a Fiorentina tulajdonában lévő Matias Vecino, és a Torinótól ismét egy évre megkapott Simone Verdi segítheti a középpályáról. Középpályára érkezett még Tiberio Guarente a Sevillától. Védelemben érdemes megjegyezni még Matteo Bianchetti nevét, akit szintén az Inter kölcsönzött ki. Érdekes, hogy első osztályban rutinosnak számító játékost nem nagyon igazoltak. Megpróbálták viszont a nyár során megszerezni a Milan középpályását, Saponarát, de egyelőre ez nem sikerült. Az utolsó napok eseményeitől függően azonban erre még sor kerülhet.

Cesena – 26 millió euró



Az utolsóként feljutó Cesena zárja a sort. Náluk már felfedezhetünk néhány rutinosabb labdarúgót, például az Atalantától érkező Franco Brienzát. Stafano Lucchini szintén tőlük érkezett, Massimo Volta pedig a Sampdoria csapatától került egy évre kölcsönbe. A kiesés elkerülése igen nehéz feladat lesz, ezt jelzi, hogy a transfermarkt szerint messze a legkevesebb a keret értéke, csupán 26 millió euróra taksálják őket.

transfermarkt.de


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése