2014. április 26., szombat

Kell-e a Milannak Balotelli?

Igazságtalan valakiről véleményt formálni egy rossz meccs után, de akik ismernek, tudják, hogy ez nem új keletű dolog. Tegnap egy bűn rossz, minősíthetetlen meccsen, simán kikaptunk Rómában a Roma csapatától. Megérdemelten? Igen! Nyugodtan lehetne az egész csapatot, menedzsmentet, bírót okolni, de végeláthatatlan lenne a cikk. Így beszéljünk inkább Balotelliről.

A kiutált Mario-t 24 millióért igazoltuk le a MC-től, abban a reményben, hogy majd pótolja Zlatan Ibrahimovicot. Az elején jómagam is azt mondogattam, látva a teljesítményét, hogy igen, ebből lehet valami. Aztán lassan 1,5 után kijelentem, hogy Balotelli egy az egyben olyan, mint egy zsiráf: szép, szép, de otthonra nem kellene.

Balotelli tehetsége vitathatatlan, remek lövőtechnikája és fizikai adottságai vannak, de kb. ennyi. Egyáltalán nem fejel jól, nem tud helyezkedni, mentálisan pedig minősíthetetlenül borzalmas. Nem tud konzisztensen jól játszani, nem tud kellően felpörögni a nagy meccsekre, folyamatosan hisztizik és verekszik, dekoncentrált és semmi alázat nincs benne. Sokan azt mondják, hogy olyan, mint Zlatan, sőt ő lesz az új Ibrahimovic. Pedig ez közel sem igaz, egy olyan tulajdonsága nincs, ami Ibrában alap. Vagyis de, ő is elképesztően arrogáns, de van különbség a megalapozott magabiztosság, és az alaptalan önteltség között.  

De nem is lenne baj az alázat hiánya, hisz Cassanoban sincs sok. De mégis: ég és föld a két játékos pályán mutatott teljesítménye. Cassano egy futballista. Lehet, hogy egy gerinctelen idióta, de a pályán lát, olvassa a védelmeket és lereagálja. Ha az ember megnéz egy Real Madrid meccset, megnézi a Juventus-t vagy a Bayernt stb. akkor leesik az álla, mert az futball. Mintha visszamentünk volna az időben: mindenki áll, nincsenek bemozdulások, vagy csak későn (a technikai hiányoságokat nem is említem), egyszerűen a reakció idő és a cselekvés között akkora orbitális differencia van, hogy az már nevetséges. Ezekben a játékosokban nincs futball ösztön!

Még valamikor az első félidő elején jártunk. Balotelli megkapta a labdát a középkörben. A teljes baloldal üres volt, két fehér mezes is szaladt csak a kiugratást várva. Balotelli tötyörészik, tötyörészik, még mindig tart a "buffering", miközben az Roma játékosai beállnak a passzsávba. A program betölt, Balotelli passzol, aztán Fatal Error, eladja a labdát. És ez rendkívül jellemző a játékára. Balotelli egyszerűen túlságosan is buta a focihoz. Nem lát a pályán, nem olvassa a játékot, a védelmeket, folyamatosan megakasztja a kontrákat, nem tud passzolni, ha próbálkozik, azt is ütemtelenül teszi, nem jó a test koordinációja, csak átlagosan cselez, dekoncentrált, túl sokat gondolkodik. Egyszerűen nincsenek meg benne az ösztönök. EZ BALOTELLI!

Itt egy másik link, szintén EB, csak most itt gól lett:


Szép-szép, de ez megint elkapkodott, rosszul kivitelezett támadásbefejezés volt. Megint eltötyörögte az időt, majd belebikázott egyet a labdába és szerencséjére bement. Egy ilyen akciót szépen végig kell vinni, betörni a 16oson belülre, majd lazán elgurítani a kapus mellett. Rengeteg akciónk ért idén is így végett: Balotelli megkapta a labdát, eltötyörgött és belebikázott egyet. 

Seedorf azt nyilatkozta, akkor jó egy támadósor, ha a támadások folytonosak. Ameddig Balotelli a pályán van, soha nem lesznek folytonos akcióink. Emlékszek a jelenetre, amikor Kaká szó szerint leb*szta, mert kontra helyett feldobta magát. Örülök neki, hogy szeret 65 méterről is kapura lőni,  20 lövésenként még kaput is talál, de ez nem foci, nem játék és ennek Balotelli a legfőbb oka.

Egy csatár aki csak büntetőből és szabadrúgásból tud gólt szerezni... Az amerikai fociban van egy úgynevezett speciális egység. Amikor egy támadás megakad, lehetőség van arra, hogy messziről kapura rúgjanak. A rúgó egy nagyon fontos poszt, de 1-2 milla között keres, míg a sztártámadók 10-15-20 milliót tesznek zsebre.

Balotelli egy fék, egy defekt ebben a csapatban. Még ebben a gyenge csapatban is. És, hogy kell a nekünk ő? Véleményem szerint NEM!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése