2014. március 21., péntek

Lazio-verésre fel!





Meglehetősen rossz előjelekkel látogat a Milan a Stadio Olimpicóba a Lazio vendégeként. A csapat négy meccses nyeretlenségi sorozatban van, ráadásul a legutóbbi két mérkőzésen összesen 8 gólt kapott a védelem. Az elmúlt hetek igen megtépázták a csapatot, hiszen a vereségek a BL-ből való búcsút, valamint jó eséllyel az európai kupasorozatról való lemaradást is jelenti. Állítólag az öltözőn belül ellentétek (klikkel) alakultak ki, Seedorf jövője is ingatag és úgy általában mindenki mindenkire mutogat felelősöket keresve. Így kell belevágni a római kalandba, ami nem ígérkezik könnyűnek.

A két csapat között jelen pillanatban hat pont a különbség, aminek köszönhetően a Lazio a 7., míg a Milan a 11. helyet foglalja el a tabellán. Reja alaposan összekapta a római sasokat, hiszen a Petkovic alatt szétesni látszó Lazio újra elkezdett pontokat szerezni és a keret minőségéhez illően játszani. A 68 esztendős olasz szakember január 4.-én vette át a csapat irányítását és azóta minden porondot figyelembe véve 15 meccsen 7 győzelem, 4 döntetlen és 4 vereség a mérlege, ami teljesen vállalható, különösen akkor ha figyelembe vesszük Hernanes eladását is.

Seedorf edzői teljesítményét viszont egyelőre igen nehéz megítélni. Először is nyilvánvaló, hogy erős túlzás lenne a kinevezése ellenére edzőnek tekinteni, hiszen néhány hónapja még bőven a brazil ligában rúgta a bőrt, és csak az „iskolapadban” dolgozott azon, hogy megszerezze a licenszet. Ez egyelőre még nem sikerült neki – majd valamikor a nyár környékén lehet meg – és valószínű, hogy akkor sem lehet teljes értékű edzőként kezelni. Ez tipikusan az a szakma, ahol kell a rutin, és ezt önmagában a pályán eltöltött évtizedekkel sem lehet pótolni. Az eddig hozott eredményekről nem lehet azt állítani, hogy rózsásak lennének, de azért botrányosnak sem titulálnám. Egyedül a Parma elleni 4-2-es vereséget érzem kissé kínosnak, de tulajdonképpen a meccs forgatókönyve nehezen alakulhatott volna rosszabbul az 5. percben történt kiállítással és büntetővel. A BL-kiesés azt gondolom papírforma, a hazai meccsen pedig akár másképp is alakulhattak volna a dolgok a helyzetek alapján. Tulajdonképpen a Coppa Italia kiesést sem varrnám a nyakába, hiszen edzői karrierjének második meccsén nem biztos, hogy reális elvárás volt a győzelem. Ha egy normális szezonban lenne a csapat, akkor alighanem Seedorf edzői teljesítményét másképp kellene értékelni, de egy eleve romokban lévő csapatot vett át, ahol ugyanúgy nem működött semmi, mint ahogyan alatta is csikorog a gépezet. Ennek ismeretében nem mondanám egyelőre, hogy kudarcot vallott. A hírek szerint azonban komoly lehetőség kínálkozik arra, hogy heteken belül a második edzőjét is elhasználja a csapat, és az a Tassotti veszi át az irányítást, aki évek óta a másodedzői széken ül, de előre eddig csak néhány meccsen léphetett. Ez viszont számomra Seedorf kinevezésének teljes logikátlanságára utalna.


Elkélhet most  az edzői szigor


Adott egy olyan csapat ahol komoly problémák voltak, mind az állományban, mind pedig taktikailag. Hiába játszott sok defenzív játékos, a hátsó alakzat botrányosan teljesített, de támadásban sem alkottak maradandót a játékosok. Allegri távozását biztosra lehetett akkor már venni, hiszen maga is utalt arra, hogy a nyáron mindenképpen feláll és elhagyja a Milant. Ez persze pletykák özönét indította el, az egyik legerősebb egy holland legenda padra ültetése volt, akiről azt lehetett hallani, hogy gőzerővel készül az edzősködésre. Majd jött egy kínosan nagy vereség a Sassuolo ellen és minden addigi forgatókönyv átíródott. Allegrit már nem tudták tovább védeni, idő előtt kirúgták és úgy döntöttek, hogy nem átmeneti megoldásban gondolkoznak. Azt az embert ültetik le a hátralévő fél évre, aki egyébként is átvette volna nyártól a csapatot.

Sokan nem értik, hogy mi motiválhatta Seedorfot, amikor egy ennyire rossz helyzetben lévő csapatot átvett. Pedig azt gondolom világos a szándék. Valószínűnek tartom, hogy valóban ő lett volna nyártól az edző. Erre számos pletyka és nyilatkozat utal. Allegri kirúgásával, és az állás felajánlásával azonban lehetőséget kapott arra, hogy a csapatot – amit ugye terveinek megfelelően csak nyártól edzhetett volna– fél évvel korábban megismerje. Ez egy kiváló alkalom lehetett a szelektálásra, a rendszer alapjainak lefektetésére és a tanulásra. Persze nyilvánvaló, hogy aki egyik nap brazil bajnokit játszik, majd kap egy hívást, hogy mehet edzősködni még nem lesz egyből edző. Ez egy hosszabb folyamat eredménye kell, hogy legyen. És ezt a vezetőknek is tudniuk kellett, amikor leültették. A döntésükkel csakis azon az alapon tudtam egyetérteni, hogy ez jó lehet a következő szezonra nézve.

Az ideiben viszont már nem maradt sok lehetőség, dacára annak, hogy az olasz kupában és a Bajnokok Ligájában is állt még a csapat, sőt az EL-helyek sem álltak messze. Talán abban lehetett leginkább bízni, hogy a kupában megállja a helyét a csapat, de azért valljuk be: túlságosan meseszerű és hollywoodi lett volna ez a forgatókönyv és élesen eltért volna egy ennyire kilátástalan szezontól. Úgy gondoltam, hogy a szerződéskötéskor is gondoltak arra, hogy Seedorf nem az első fél évében, de még nem is az első teljes idényében válik igazi edzővé. Az első fél év elegendő a poszttal, a felelősséggel és csapattal való megismerkedésére, a második évében pedig a saját elképzeléseire formálva a keretet és a stílust egy nem kiemelkedő, de előremutató (fiatal játékosok) játékot produkál a csapattal, talán egy EL-hellyel és jó kupaszerepléssel megkoronázva a szezont. A harmadik évétől viszont jöhetnek az igazán komoly elvárások, amikor a BL-helyért folyó küzdelmekbe is be kell csatlakozni. Azt gondolom, hogy egy teljesen kezdő edzőtől valami ilyesmi lenne a realitás. Az viszont, hogy két hónap után csodát tegyen semmiképpen sem. Hogy mennyire nem arra a csapat múltjában is találunk ékes példát.

1996 decemberében az addig pocsékan szereplő Milan edzőjét, Tabarez-t kirúgták. A vezetők akkor úgy gondolták, hogy a rutin segíthet a szezon megmentésében, így a klub történetének talán legkiválóbb edzőjét ültették le a padra, Arrigo Sacchit. A mester mindent megnyert a Milannal, tulajdonképpen korszakos csapatot hozott össze. Megjelenése a futballtaktikára is nagy hatással volt, és máig nem volt olyan parádés védelem a pályákon, mint amit a Tassotti-Costacurta-Baresi-Maldini négyessel összehozott. Sacchi bármekkora zseni is volt, nem tudta összerakni a csapatot. Második irányítása alatt nem nyert két meccsnél többet egymás után, ellenben elveszített például két egymást követő rangadót a Juventus majd az Inter ellen. Mindez ráadásul 9-2-es összesítéssel zárult. (Juventus ellen 6-1-es, az Inter ellen 3-1-es zakó.) A szezont négy meccses nyeretlenségi sorozattal zárta, utolsó Milanos meccsét is elveszítette a Cagliari ellen 1997. június elsején. Sacchi tudása nem kopott meg az évek során, de mégsem tudta kezelni a helyzetet. Ez is jelzi, hogy nem feltétlenül mutatja meg egy edző képességeit egy év közben átvett csapatnál nyújtott teljesítmény. A sort ráadásul folytatni is lehetne. Sacchi után szintén egy ex-Milan edző került a kispadra, Capello személyében. Egy szezont töltött a kispadon, de igen gyengén teljesített ebben az időszakban a csapat. Egészen 2001-ig nem is találták meg a megfelelő edzőt, amikor egy bizonyos Carlo Ancelotti kapott lehetőséget, és a végkifejlete ennek a történetnek ismert és szerencsére pozitív.

A napokban egyébként megjelent egy hír, miszerint a Curva Sud egyik vezetőjének Seedorf elmondta, hogy a jelenlegi keret 75%-ra nem tartana igényt. Azt gondolom – ha mondott ilyen a holland – akkor igen nagy igazságot mondott ki. Különböző okoknál fogva, de a jelenlegi keret jelentős része nem való a Milanba. Legtöbbjük még a mai, gyengének nevezhető csapatból is lefelé lóg ki. Mindazonáltal nem meglepő, hogy a vezetőség több tagjának is szúrja a szemét ez a mondat, hiszen ezzel lényegében az ő munkájukat is kritizálja Seedorf, tekintettel, hogy a mai keret javarészt Berlusconi pénztelenségének és Galliani kukázásának az egyvelege.

Azt gondolom jelenleg nem edzőkérdés van a Milannál, sokkal inkább strukturális jellegű problémák. Túl sok a fizetés, rosszul összerakott a keret, nem megfelelő az edzésmunka és még lehetne sorolni.

Könnyen lehet viszont, hogy a Lazio elleni találkozónak nagy jelentősége lesz a klubra nézve, hiszen többek között a Gazzetta dello sport információi szerint is, ultimátumot kapott Seedorf. Ha nem nyeri meg a soron következő két meccsét, (Lazio, Fiorentina) akkor repülni fog.

Mi Veled vagyunk See.



Mérkőzés: Olasz bajnokság, 29. forduló, 2014. 03. 23, 20:45, Digisport 1


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése