2015. február 22., vasárnap

Egy új tanulmány szerint a Milan meccs árt az egészségnek

 Nem vicc. Angol kutatók megállapították, hogy az egészségre nézve hosszútávon kifejezetten káros a Milan labdarúgásnak csúfolt meccseinek megtekintése. A folytatásban közöljük a tanulmány részleteit, de aki tapasztalta magán meccs közben hányinger, depresszió vagy heves röhögőgörcs tüneteit, azonnal keresse fel orvosát, esetleg töltsön le a netről 10 évvel ezelőtti felvételeket a Milanról. 



Ezek a brit tudósok mindig tudnak valami hülyeséget kutatni, de ezúttal valami hasznosba vágták a fejszéjüket. Megfigyelték ugyanis, hogy egyes piros-fekete közösségekben gyakorta fordulnak elő bizonyos tünetek. Ezért egy 100 fős, reprezentatívnak vélt célcsoportot vettek górcső alá, mindennapi életüket vizsgálva.

A kutatás során azokat a tüneteket keresték, amiket előzetesen megfigyeltek. Hipotézisük az volt, hogy ezeknek az embereknek az életében van valamilyen környezeti hatás, ami kiváltja a rossz közérzettel esetleg depresszióval járó tüneteket. A kutatás első napjai azonban óriási meglepetéssel szolgáltak a kutatóknak, mivel tapasztalataik azt igazolták, hogy a hétfő-péntek ciklusban rendszerint javul a megfigyelt emberek állapota. 

A kutatás vezetője, Sir Lawrence Keay így nyilatkozott a blogunknak.

"Nagyon magabiztosak voltunk a feltételezéseinkben. Azt gondoltuk, hogy van egy olyan elem az életükben ezeknek az embereknek, ami negatív hatással van az életükre. Erre az első napokban csak az ellenkezőjét sikerült bebizonyítani."

A kutatók akkor lepődtek meg igazán, amikor a hétvége közeledtével a csoport állapota egységesen kezdett romlani.

"Nem értettük mi történt" - mondta Sir Keay. "Egyik napról a másikra történtek a dolgok, mi pedig nem tudtuk kimutatni a környezeti hatást."

A kutatók azonban nem adták fel, fókuszcsoportjukat bővítették, és keresték vizsgált személyekben a közös pontot. Végeredményben nagyon érdekes felfedezéseket tettek.

A kutatás során kiderült, hogy a tünetek egy rendszerint televízió miatt átélt műsorelemnek köszönhető. 



A vizsgált (szurkolói) csoport tagjainak kedélyállapota rohamosan romlani kezdett a hétvégi mérkőzés közeledtével, találkozó közben pedig egyes embereknél kritikus állapotot sikerült felfedezni. 

"Igen aggasztó volt, ahogyan azt láttuk, hogy kínjukban, mindenféle természetesség nélkül röhögnek a látottakon" - mondta a cikk egyik szerzője.

A vizsgálatok során egyfajta ciklikusságot sikerült megállapítani. Érzelmileg a szombat-vasárnap kritikus pont. A tünetek ebben a szakaszban a legerősebbek, különösen a meccs idején. Hétfő és kedd során az érzelmi megpróbáltatásokat nem sikerül kiheverni, a változás lassú. Szerda és csütörtök között indul el a hangulat változásának rohamos javulása, ami a péntekkel tetőzik. Rendszerint ekkor felszabadultak az emberek, készülnek a hétvégére. A visszaesés akkor következik, amikor rájönnek, hogy az újabb Milan meccsel jár.



A kutatók két megoldást kínálnak a tünetek enyhítésére, illetve megszüntetésére. 

1. A környezeti hatás megszüntetése: a csoport tagjainak felét leválasztották a meccsekről, azt krikett bajnokikkal pótolták. Meglepetésre kiderült, hogy a meggyötört szurkolók még a krikettre is fogékonyabbá váltak, fél szezonnyi Milan meccs után.

2. Régi felvételek megtekintése: a problémákat nem szüntette meg teljesen, de enyhítette a tüneteket a régi nagy győzelmek újraélése. Sokan még a 2005-ös Isztambuli döntőre is szép emlékként kezdtek gondolni a 2014/2015-ös szezont követően.

A britek arra is felhívják a figyelmet, hogy a Milan meccsnézőknek kerülni kell két tevékenységet.



1. Milannál jobb csapatok meccsei: rendszerint ez még inkább megerősítette, hogy a csapatuk teljesen más sportágban játszik.

2. Mindenféle szoftverprogramok, szimulált valóságok átélése: a kutatás igazolja, hogy a játék idejére jelentősen javul a személyek állapota, de a program kikapcsolása után a visszaesés jelentős.

A kutatás során azt is vizsgálták, hogy minden egyes epizód ugyanolyan hatással van-e az emberekre. A válasz egyértelmű nem. Egyes részek nem váltottak ki komoly érzelmi reakciót, mások viszont gyakorlatilag sokkolták a csoport tagjait. 

"A legmeghökkentőbb jelenség az volt, amikor az egyik focista kezén egy szalaggal lépett pályára. Az több alanynál is heves érzelmi reakciót okozott,  és közben azt ordibálták »Muntari a cséká bazmeg, Muntari a cséká bazmeg.«" 



A tanulmány ismertetését követően több ország médiahatósága 18-as korosztályba tette a Milan meccseit, mivel az súlyosan befolyásolja a fiatalok fejlődését.

"Úgy gondoljuk ezeket a tartalmakat csak este 11 után lehet leadni. Akkor pedig úgyis lehet pornót nézni. Nem titkolt szándékunk, hogy rávegyük az embereket, inkább a pornót válasszák a Milan meccsek helyett. Az sokkal természetesebb, és kevésbé káros" - nyilatkozta egy, a neve elhallgatását kérő képviselő.

A kutatók vezetője, Sir Lawrence Keay még ennél is tovább ment. "Mi úgy véljük bármi más hasznosabb, élvezetesebb és kevésbé káros lenne, mint a Milan meccs. Igen, a Való Világ hetet is beleértve."

A tanulmányban végül azt is sikerült bebizonyítani, hogy azok, akik rendszeresen leülnek megnézni a meccseket, erősen mazochista hajlammal bírnak. Ők valószínűleg megnézik vasárnap három órától a Cesena elleni bajnokit a Sportklubon.

UPDATE: A kutatás kamu, de tényleg nem ajánlott a Milan meccs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése