2014. október 26., vasárnap

Az "elméletileg támadófoci" estje

Ma este 20 óra 45 perckor a Fiorentina Milánóba látogat, hogy elrabolja a Milan elől a pontokat. Minden ízében igazi rangadó következik, hiszen az elmúlt két év eredményeiből joggal következtethetünk arra, hogy a Fiorentina harcban lesz a dobogóért, de legalábbis az Európa Liga helyezésekért. Nekünk nagyjából velük egy szinten vannak a céljaink, a maximális célkitűzés a dobogó harmadik foka, a minimum, hogy ismét Európában legyünk. Eddig a Milan kétségtelenül jobb formában futballozik, a firenzei gárdát egyszerűen szétszedték a sérülések. Vesztes rangadó után érkeznek, szóval bizonyára éhesek lesznek a sikerre. Egy esetleges vereséggel ugyanis komoly hátrányba kerülnének, erre Inzaghi is felhívta a figyelmet.




A meccs semleges szurkolók számára is tartogathat bőven izgalmakat, mivel elméletileg a két tréner hasonló játékfelfogással rendelkezik. Alapvetően Inzaghi és Montella is a támadófoci híve, amit viszont más úton valósítanak meg. Inzaghi főként a kontrákra helyezi a hangsúlyt, kevésbé foglalkoztatja a labdabirtoklás. A lényeg, hogy terület nyíljon a gyors játékosok előtt. Montella ellenben nagy hangsúlyt fektet a labdabirtoklásra, amit kreatív középpályások segítségével ér el. Montellának nincs is igazán rögzített játékrendszere, viszonylag sűrűn cserélgeti ezeket attól függően, hogy ki az ellenfél vagy épp ki bevethető. A stílus azonban többnyire állandó marad. Némi változás az idei játékukban állt be. A támadósorban ugyanis jelentős problémái vannak Montellának a rengeteg sérülés miatt. A csapat legkreatívabb támadója Rossi ismét kidőlt, Mario Gomez pedig – akitől a gólokat joggal várná el Montella – egyszerűen képtelen jól játszani, már amikor egészséges. Így aztán az idei 7 bajnoki alatt csupán 5 gólt szereztek, ami holtversenyben a 2. legrosszabb az idei kiírásban. Tavaly 65, előtte 72 gólt szerzett a Fiorentina amivel mindkét évben az élmezőnyben voltak. Ezzel párhuzamosan viszont a védekezésük feljavult, csak 5 gólt kapott Neto, ez viszont a jobbak közé tartozik Olaszországban. Éppen ezért azt mondom, hogy bár a nyilatkozatokban sokan azt mondták a Fiorentináról, hogy támadó szellemben futballoznak, ez az idei játékukra nem feltétlenül igaz, így könnyen lehet, hogy csak elméletileg láthatunk támadófocit mindkét fél részéről.

Montella távolba meredő tekintettel szemléli az eseményeket.

Montella problémáit fokozza, hogy Gomez továbbra sem bevethető annak ellenére, hogy előzetesen pont a Milan ellen jósolták a kezdőbe. Kidőlt a sorból Pizarro is, aki a középpályának fontos és meghatározó eleme Firenzében. Veszélyes játékosaik így is akadnak, példának okáért Cuadrado. A kolumbiai szélső a napokban hosszabbította meg a csapattal szerződését, amivel kivásárlási árat is rögzítettek. Bár gólok terén eddig ő sem remekel, egyértelműen a legveszélyesebb játékosa a Fiorentinának. A fő gólfelelőse a Fiorentinának Babacar, eddig két találattal áll. A szenegáli támadó tavaly az olasz másodosztályban ontotta a gólokat, elsősorban a testi ereje kiemelkedő. Ha múlt héten arra gondolunk, hogy Tonival is akadtak gondok, most sem lehetünk teljesen nyugodtak. A középpályán Borja Valero és Aquilani semlegesítése lehet a kulcs.

Milánói oldalon Pippónak egészen más dilemmái vannak. Szerencsére a sérültek szépen felépültek, így minden posztra van alternatívája Inzaghinak. Kapusposzton felépült a sérüléséből Diego Lopez, de korántsem biztos, hogy vissza is kerül. Abbiati nem teljesített rosszul az elmúlt hetekben, bár a Cesena ellen volt egy nagyon csúnya rontása, a Hellas ellen parádézott. A spanyol kapus eddigi két fellépésén kétarcú volt, a nyitómeccsen a Lazio ellen ő mentette meg a csapatot a góloktól, a Parma ellen viszont bizonytalan volt. Vélhetően azért Lopez előbb vagy utóbb visszakerül a kezdőbe, elvégre nem padra igazolta őt a Milan. Valószínűleg szurkolói szemmel nézve itt lehetünk a legnyugodtabbak, hiszen két megbízható kapusa van a csapatnak. A védelemben a Gazzetta ugyanazt a négyest várja, ami a legutóbbi két meccsen is szerepelt, méghozzá nem is rosszul. A képbe az kavarhat bele kissé, hogy egy újságírói kérdésre válaszolva Inzaghi nem zárta ki, hogy Zapata is a kezdőben lesz, hiszen ő a leggyorsabb belső védőnk. Reálisan szemlélve azonban valószínűbb az Abate-Alex-Rami-DS négyes, így csak az lesz a kérdés, hogy Abate ezúttal megáll-e egy gólpassznál. Középpályán szintén a szokásosnak mondható hármas lehet a kezdőben, bár bizonyos felvetések alapján Poli vagy Muntari helyett Bonaventura is játszhat. A csatársorban viszont Inzaghinak akadnak gondjai. Szerencsére pozitív értelemben. Honda helye beton biztosnak tűnik, ami nem is csoda, hiszen sorra lövi a gólokat és Abate játékában is nagy segítség. A mester Torres, Ménez és El Shaarawy között fogja eldönteni a másik két poszt sorsát. Nem egyszerű történet ez sem, mivel Pippo elégedett Torres mezőnymunkájával és hozzáállásával. El Shaarawy még nem az igazi, de a Hellas ellen is hasznosan játszott, Ménez pedig a támadósor minden szegletében hasznosan tud játszani. A Gazzetta mindenesetre húzott egy merészet és a Honda-Torres-El Shaarawy triót jósolja a kezdőbe, így mi is erre tudunk támaszkodni.

Vajon visszatér a spanyol a kapuba?

A Gazzetta által jósolt kezdő:

Lopez-Abate-Alex-Rami-De Sciglio-Poli-De Jong-Muntari-Honda-Torres-El Shaarawy.

A meccs lélektanára mindkét tréner felhívta a figyelmet, ezt nem is kell túlragozni. A Fiorentina rossz szériát fut, egy esetleges vereség miatt pontokban is távolodnának a céloktól és az önbizalmuknak sem tenne jót. Ellenben a Milan egy győzelemmel a Lazio legyőzése után újabb skalpot szerezne rangadókról, ráadásul három meccsesre nyúlna a győzelmi széria.

A találkozót a Digi 1 élőben közvetíti, streamek a Facebook oldalainkon lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése