2014. március 24., hétfő

A 75% nyomában





Clarence Seedorf, csapata Parma elleni 4-2-es vereséget követően a Curva Sud egyik vezetőjével beszélgetve azt mondta, hogy a jelenlegi csapat 75%-ra nem tartana igényt. Kétségkívül súlyos mondat ez, melyet érdemes egy kicsit vizsgálni. Pedagógiai szempontból talán nem szerencsés fontos meccsek előtt – még ha nem is a sajtónak címezve – a játékosok jelentős részét gyakorlatilag alkalmatlannak nevezni a Milan mezre, ugyanakkor maga az állítás tartalmaz igazságot. Ebből kiindulva azt vesszük most végig, hogy kik lehetnének hasznos tagjai a következő szezon csapatának.

A kérdésfelvetés természetesen teoretikus, hiszen nehezen elképzelhető, hogy az évek óta lelkesen kukázott csapat jelentős részét egyik évről a másikra kidobják. Nem elsősorban azért, mert bárki is ragaszkodna a mostani állományhoz, ennek leginkább anyagi okai vannak. A keret annyira lyukas, hogy ha csak a kezdő minőségi feltöltésére koncentrálnának is milliókra lenne szükség. Ez pedig az elmúlt évek tendenciájából kifolyólag nem tűnik reális vagy valós célnak. Egyelőre világos, hogy Gallianiék a túlélésre játszanak, nem az a lényeg, hogy 5 év múlva fantasztikus csapatunk legyen, hanem az, hogy jövőre is legyen valami.



Eredetileg két részben terveztem ezt megírni, de azt gondolom erősen kötődik a Seedorf által elmondottakhoz két másik Milanhoz köthető személy nyilatkozata. Az egyik a tulajdonosé, Silvio Berlusconié, aki látványosan kiakadt az Atletico elleni vereség után mondván, hogy évente sokkal többet költünk a játékosok fizetésére, mint a Madridiak, mégis ők a jobbak. A másik pedig Paolo Maldinié, a klub egyik legnagyobb ikonjáé, aki szerint rossz a klubmodell, és a töltetékek, valamint ingyen igazolások helyett inkább a minőségre kellene ismét fektetni a hangsúlyt. Ez a két nyilatkozat is erősen összefügg, Seedorféval összevetve pedig talán teljesebb kép lehet a klubról.



Az olasz bajnokságban a Milan a 2. legtöbb fizetést osztja ki a labdarúgóinak. Ez konkrétan 105 millióba kerül évente a klubnak – bár meg kell hagyni, hogy ezek az adatok nem feltétlenül pontosak, hiszen még az év elején készült, amikor picit más volt a keret összetétele, de kiindulási pontnak megfelel. Nálunk csak a Juventusnál vannak magasabb fizetések, ahol 115 millióba kerül a bajnok csapat felépítése. A bajnokok ligájában jó eséllyel sokáig utolsó ellenfélként emlegetett Atletico Madrid pedig 72 milliót utal át a játékosoknak. Ezeknél a fizetéseknél jóval nagyobbak is vannak. A Real, Bayern, Barca kaliberű csapatok 200 millió környékén fizetnek évente a játékosoknak. Persze le kell szögezni, hogy az eredmények is egészen mások. Látható viszont, hogy a fizetésekben hozzánk viszonylag közel álló Juventus jóval sikeresebb nálunk. A problémáinkat nem lehet tehát pusztán anyagi okokra visszavezetni, persze látva a leggazdagabb klubok számadatait, érezhető, hogy ezen a szinten még nehezebb velük felvenni a versenyt.

A magas fizetések a legtöbb klubban a kulcsjátékosok felé mennek. A Juventus például a Buffon-Tevez-Vidal-Pirlo négyesnek fizet a legtöbbet, ami teljesen érthető és racionális döntés, tekintettel arra, hogy ezek a játékosok a jelenlegi csapat gerincét alkotják. Sőt, a további magas fizetésű játékosok is alapemberek, de legalább rendszeresen játszanak. Utóbbit is csak azért kellett hozzátenni, mert a 3 milliót kereső Marchisio újabban csak csere a szenzációsan futballozó francia titán, Pogba mögött, aki csak 1,2 milliós eurós keresettel bír. A fizetéseket végtelenül racionálisan osztják ki, és nincs az az érzete az embernek, hogy feleslegesen terhelik csak meg a klub költségvetését. Nem volt ez persze mindig így. Náluk is voltak nagy reménnyel és fizetéssel érkező játékosok, akik szépen-lassan elkezdtek gyengébben futballozni a vártnál. Ilyen volt Iaquinta avagy Amauri esete is. Mind a ketten szép pénzt tettek zsebre, és bár nem kaptak lehetőséget emiatt nem akartak különösebben eligazolni, a magas fizetésüket pedig senki más nem állta volna. Ezzel a Zebrák elég sokat szenvedtek, mire sikerült egyensúlyba hozni a teljesítményeket és pénzeket.




A Milannál nincs annyira kiemelkedő fizetésű játékosa, mint mondjuk a Juventusnak, de Kaká, Balotelli és Mexés 4 milliója így is bőven az élmezőnybe sorolja őket az olasz bajnokságban. Ugyanakkor a Juventus húzó embereivel egyenértékű fizetést tesz zsebre Montolivo, De Jong, Pazzini, Robinho, Honda és El Shaarawy. Bár nagyjából a Milanra is igaz, hogy a legjobbjainak adja a legmagasabb fizetéseket, az is érezhető, hogy jóval gyengébb képességű labdarúgókat honorálnak hasonlóan. Például nagyjából egy fizetési kategória Pirlo és Montolivo vagy Vidal és De Jong. Egyiküket sem akarom bántani, de képességek terén egyikük sem hasonlítható össze a torinói riválisok legjobbjaival.

A probléma leginkább a gondolkodásmódban rejlik. Amíg a Juventusnál számos olyan játékost igazoltak, aki a a Zebráknál lett klasszis – gondolok itt Vidalra vagy Pogbára – addig a Milannál inkább a sztárjátékosok keresése zajlott. (Hogy itt is pozitív legyen a példám, Ibrahimovicot írom.) A Juventusnál tehát eleve alacsonyabb fizetések kialakítására törekedtek a fiatal, feltörekvő játékosokkal, ez pedig kihatással volt a többi játékos fizetésére is. A Milannál viszont eleve magas fizetésekhez érkeztek még magasabb igényekkel rendelkező játékosok, amik tovább növelték az igényeket. Ibrahimovic és Silva eladása ennek a következménye volt, igaz azt nem lehetett állítani, hogy ők nem dolgoztak meg a pénzükért. Teszik ezt mind a mai napig, csak épp egy másik csapat színeiben. Emellett állandó forrása a magas fizetéseknek az ingyen igazolható játékosok. A jelenlegi keretből kiugróan sokat keres Kaká, Mexés, Montolivo, Honda vagy akár Essien. Ezekben a játékosokban közös, hogy ingyen érkeztek a csapathoz. Kaká és Essien eleve magas fizetéssel rendelkeztek korábbi csapatukban, így esetükben ez is tényező volt ennek megállapításakor. Nyilván volt egy határ, ami alá nem szívesen adták igényeiket. Ugyanakkor Mexés, Montolivo és Honda esetében inkább az játszott szerepet, hogy gyakorlatilag a fizetésekkel lehetett licitálni egy-egy játékosra. Értelemszerűen nagy szerepet játszott a döntésükben, hogy itt hajlandóak voltak a piaci fizetésükre ráígérni. A felsorolt ötösben egyébként közös pontként említhető még az is, hogy igazából egyikük sem lett igazán jó igazolás. Legalábbis a fizetéshez mérten nem húzóemberek a jelenlegi csapatban.




Ezek után ideje visszakanyarodni az első gondolathoz, mely Seedorftól származik és ahhoz a bizonyos 75%-hoz. Bár nem tudhatom kire gondolt Seedorf, úgy vélem célszerű három részre osztani a játékosokat. Biztos maradók, elgondolkoztatók és biztos távozók. A lista végtelenül szubjektív és a szerző gondolatait tükrözik, így elfogadni sem kell feltétlenül.

Maradó Kérdéses Távozó
El Shaarawy Balotelli Amelia
De Sciglio Kaká Coppola
Cristante Pazzini Mexés
Taarabt* Abate Bonera
Rami* Zapata Constant
Abbiati Muntari Birsa
De Jong Montolivo Robinho
Poli Emanuelson Zaccardo
Niang Saponara Vergara
Gabriel Honda Essien
*jelenleg kölcsönben, opcióval

Nagyjából sikerült három részre osztani a keretet. Az elsőbe azok kerültek akik nálam mindenképpen maradnának jövőre is. A teljesítmények alapján három játékos esetében érzek szükségesnek magyarázatot: Abbiati szerintem ideális cserekapus, nagy tapasztalattal és Milan-szívvel. A két dőlt betűvel jegyzett játékos pedig – bár nem nyújtottak kimagaslót eddig – rendelkezik annyi potenciállal, hogy később Milan-szintű játékosok legyenek. Ezért akár kölcsönadással is, de mindenképpen a klub kötelékében tartanám őket.

A második sorban vannak azok a játékosok, akik képesek lehetnek ugyan minőséget szolgáltatni, de valamilyen oknál fogva mégis kérdéses lehet-e rájuk számítani. A legnagyobb vitákat kiváltó játékosok a listán úgy érzem Kaká, Balotelli és Montolivo lehetnek, így esetükben is külön érvelek. Kaká kétségkívül hatalmas játékos volt, de jelenleg nem képes kimagasló teljesítményre. Erőnlétileg gyengének tűnik ehhez a szinthez – és kétségtelenül hatalmas szíve van, ez sajnos kevés. Balotelli épp az ellenkezője, mert a jelen klasszisa lehetne egy kicsivel több szorgalommal. Örök kérdés nála, hogy megjavul-e valamikor és ha igen hol. Emiatt a kiszámíthatatlansága miatt úgy érzem egy megfelelő ajánlat esetében érdemes elgondolkozni az eladásán. Persze csak akkor ha a pénz a csapat érdekeinek megfelelően új játékosok vásárlására fordul. Montolivo klasszikusan az a játékos, akit személyesen sokra tartok, de eddig a Milanban nem vált be igazán. Voltak jobb meccsei, de hosszútávon nem lett igazán meghatározó. Mind a három játékos esetében igaz lehet azonban, hogy jobb társak mellett kevésbé tűnnének ki a hiányosságaik, illetve inkább kidomborodnának az erényeik. Ez nagyjából a többi listán lévő játékosra is igaz.

Végül azok a játékosok kerültek, akikről azt gondolom, hogy semmilyen esetben sem tehetnek érdemben hozzá a csapathoz. Egyeseknél hozzáállásbeli, másoknál pedig képességbeli gondokat látok. Részleteiben nem is mennék bele, ennyiből szerintem érezhető, hogy ki melyikhez tartozik.

Reálisnak egyébként azt tartanám ha az első két oszlopban vázolt játékosok nagy része maradna és hozzájuk érkezne 4-5 olyan játékos, akik a jövő emberei, egyúttal minőséget hoznak. 

De ebből is látható, hogy komolyabb tőkeinjekció nélkül évekig tengődhetünk az olasz bajnokság középmezőnyében. Reméljük nem így lesz.

Érdekelne viszont a véleményetek, kedves olvasók. Ti kiket tartanátok meg, és kiket küldenétek el? Válaszaitokat a lenti kommentmezőben várjuk. 


3 megjegyzés:

  1. Üdv Dani! Nagy vonalakban egyetértek az általad megfogalmazottakkal, kivéve amit Montolivoval kapcsolatosan írtál. Voltak gyengébb meccsei azt nem vitatom, de szerintem azon kevesek közé tartozik, akik úgy-ahogy hozzávetőlegesen hozzák azt a teljesítményt, amit el lehet várni tőlük. (Akiről még ezt el lehet mondani az De Jong, illetve DS.) Nálam megkérdőjelezhetetlen helye van a Milanban, az egyik legkomplettebb játékosunk, a középpályásaink közül talán az egyetlen, aki védekezésben, illetve támadásban is képes kiemelkedőt nyújtani.
    Balotellivel kapcsolatosan, én mindenképp osztom azt a véleményt, amit korábban Ancelotti, és Boban is megfogalmazott Róla, miszerint soha nem lesz vezéregyéniség egy komolyabb volumenű csapatnál. Mégpedig azért nem, mert ehhez a játékhoz legalább annyira kell a "fej", mint az amit a lábaddal tudsz. Ha elég lenne csak a láb, már most a világ egyik legjobbja lenne, így viszont egy-két-három éven belül már Őt is a Cassano-Adriano-Quaresma-féle brigádhoz fogjuk majd sorolni. Egy

    akaratgyenge hangulatjátékos, akiben semmi alázat nincs a játék iránt. Akárhányszor látom játszani, mindig úgy érzem,

    mintha saját magának játszana, egyszerűen nem tartom csapatjátékosnak. Szóval remélem a nyáron az elsők között lesz, akik

    távoznak, most még egy korrekt összeget be tudnánk érte zsebelni.
    Kaká. Honda, és Saponara vannak még azon a poszton ugyebár, mindent elmond az utóbbi kettő teljesítményéről, hogy még

    mindig az imádott brazilban érzem a legtöbb potenciált, Ő az aki tud még valami váratlan előhúzni a zsákból. Véleményem

    szerint a csapat vezére tudna lenni ismét, csak hozzá kellene igazítani a csapat játékát, mint ahogy azt Conte tette

    Pirlo esetében, de erre majd a mondandóm végefelé kitérek egy kicsit bővebben.
    És akkor a csapatról, én inkább azt írnám le, hogy milyen keretet képzelek el a következő idényre.

    VálaszTörlés
  2. Kapusok: Agazzi, Abbiati, Coppola
    Agazzit elég sok helyen tényként közlik már, Abbiati is úgy néz ki ráhúz még egy évet, harmadik számúnak Coppola

    tökéletes. Gabriel nekem eddig nagy csalódás, nemhogy Milan, de még egy A-s középcsapat szinjétől is messze áll jelenleg.

    Mehet valahova kölcsönbe nyugodtan, de ha végleg menne sem vágnék eret magamon. Marchettiről is voltak pletykák, viszont

    én nem tartom reálisnak. Fizetni kellene érte, az pedig mostanában nem szokás a mi házunk táján.

    Védők: De Sciglio, Andreas Beck, Ranocchia (Astori), Alex, Rami, Bonera, Pacifico/Iotti, Santon (Armero), Emanuelson
    Zapataért kapnánk annyit, hogy ki tudjuk váltani belőle Ramit. Mexes brutálisan magas fizetése ugye ismert, a

    teljesítménye viszont lefelé lóg ki, nyáron még kaphatunk érte valamennyit. Abate, és Constant pedig csak szimplán nem

    ütik meg a szintet. Ranocchia így elsőre meredek húzásnak tűnhet, de ha minden igaz nem fogja meghosszabbítani 2015-ben

    lejáró kontraktusát, 8-9m€ környékén hozható lenne szerintem. Santon már nehezebb ügy, ha nem is futna rá, Armerot

    viszont el lehetne hozni diszkont áron, olyan 4-5m€ körülre saccolom. Beck, és Alex szerződése a nyáron lejár, tehát

    értük nem kellene fizetni.

    Középpályások: Montolivo, Xhaka, De Jong, Poli, Essien, Biabiany, Niang, Taarabt, Kaká, Honda, El Shaarawy
    Xhakával kezdeném. Nekem óriási kedvencem a srác, fiatal, fegyelmezett, erőszakos, dolgozik mint a gép, és még

    technikásnak is nevezhető. Montolivoval tökéletes párt alkotnának a középpálya belsejében. Azt gondolom, egy Vidal-szintű

    karriert simán befuthatna az A-ban. 10-12m€ körüli ajánlatra szerintem már a Gladbach sem tudna nemet mondani. A selejtet

    (Muntari, Birsa, Robinho, Nocerino) mindenképp ki kell szórni, értük talán még annyi be is jönne, hogy Poli másik felét

    sikerüljön kiváltani, Taarabt véglegesítése pedig Matri eladásából lenne finanszírozva. Essien-Honda párostól nem tartom

    reálisnak, hogy sikerüljön megszabadulni. Ahogy már korábban említettem Kaká, Honda, valamint Saponara hárman pályáznának

    egy posztra, az pedig eléggé luxus lenne. A legjobban akkor járnánk, ha Saponarat egy-egyben elcserélnénk a Parmaval

    Biabianyra. Lehet, nem egy labdazsonglőr a francia, de legalább megy mint a veszedelem, szerintem fasza kis vonalszélső.

    Cristante kölcsönbe menne valamely A-s középcsapathoz, ahol folytonos játéklehetőséghez jut.

    VálaszTörlés
  3. Támadók: Pazzini, Alexandre Lacazette (Demba Ba, Alfred Finnbogason), Paloschi
    Balotelliről ugyebár már esett szó, szerintem kb. 35m€-t kapnánk érte. Ebből lenne fedezve az imént említett Xhaka,

    valamint a támadosorba a Lacazette-Demba Ba-Finnbogason trióból valamelyik. Paloschi fele játékjoga ugyebár még a mi

    birtokunkban van, a másik feléért odaadnám Petagna felét+Cristantét kölcsönbe egy évre+valami kis aprót. Nem számoltam

    most ki mindent, amit leírtam, de úgy saccolok olyan 7-8m€ pluszt el is tudnánk könyvelni. A fizetésekről nem is

    beszélve.


    És akkor röviden arról, hogyan képzelném ezt a keretet a pályán.
    Az elején ugyebár említettem, hogy a taktika kialakításánál KAká (Honda) tehermentesítése lenne a cél. Kiváló lehetőséget

    kínál erre a manapság újra használatossá váló, korszerűsített, megreformált 4-4-2, ami a mi esetünkben inkább 4-4-1-1

    lenne. A védelem két szélén, támadásokat segíteni képes védő, a középpálya közepén két olyan ember, aki nemcsak a labda

    megszerzésében, de azok előrefelé való megjátszásában is kiváló. A középpálya szélein nem csak előrejátékra alkalmas

    szélsők, hanem taktikailag rendkívül fegyelmezett, védekezésben is aktívan részt vállaló játékosok. A bal oldalon

    fordított, a jobbon vonalszélső. Kaká (Honda) szabad szerepkörben az ék mögött, a védekezés alól javarészt mentesítve,

    persze ez nem jelenti azt, hogy a zónázásban, illetve a letámadásban nem kellene részt vállalnia. Az előretolt ék szerepe

    nem hiszem, hogy magyarázatra szorulna, természetesen a letámadást ő az első aki megkezdi, ahogy egy modern centertől ez

    ma már alakövetelmény.


    Agazzi - De Sciglio, Ranocchia, Alex, Armero - Taarabt, Montolivo, Xhaka, El Shaarawy - Kaka - Pazzini

    (Második számú taktika 4-3-3: Agazzi - De Sciglio, Ranocchia, Alex, Armero - Poli, Montolivo, Xhaka - Taarabt, Pazzini,

    El Shaarawy)

    VálaszTörlés