2014. augusztus 10., vasárnap

Diego Lopez, a Milan új kapusa


Bár a spanyol és a francia sajtó biztosra vette, hogy Diego Lopez a Monaco kapusa lesz, végül az olasz lapok prognózisa bizonyult helyesnek. A Real Madrid hálóőre 4 évre a Milan kapusa lesz. A nyári felkészülési időszak meccseit nézve aligha fordult meg bárki fejében is, hogy felesleges igazolni erre a posztra, kapusaink finoman szólva sem voltak a helyzet magaslatán. Az ingyen igazolt Agazzi rettenetesen védett, Gabriel sem mutatta jelét a fejlődésnek, Abbiati pedig bármennyire is bizonyította már, hogy remek kapus számára a kiegészítő feladatkörök sokkal ideálisabbak. Akárhogy is nézzük Diego Lopez napjaink egyik legjobb kapusa, így hatalmas fogás. Az alábbi posztban a spanyolok talán legalulértékeltebb sztárjátékosát mutatjuk be.





Diego Lopez 19 évesen került a Real Madrid kötelékébe, igaz ekkor még csak a tartalékok közöttt számoltak vele. A Real Madrid C csapatában három évet töltött, azonban egy évre kölcsönbe az Alcorcón csapatához került, igaz egy percet sem játszott. Az alsóbb szinten mutatott teljesítménye meggyőzte annyira a Madrid edzőit, hogy 2003-tól már stabil Castilla játékos legyen, és olykor a nagycsapat kispadjára is leülhessen. 2005-től pedig hivatalosan is a csapat második számú kapusa lett. Lopez ekkor volt 24 éves, tehát azt túlzás lenne állítani, hogy karrierje komoly léptékkel haladt előre, de szépen lassan végigjárta a szamárlétrát és viszonylag magas szintre jutott a Realnál is. Lopez főként kupameccseken kapott lehetőséget, illetve két alkalommal védhette bajnokin is a Real kapuját Casillas kiállítása és eltiltása miatt. Arra esélye sem volt, hogy kiszorítsa vetélytársát a kapuból. Casillas akkoriban messze a legjobb kapusok közé tartozott, formája, képessége és teljesítménye alapján jogosan mondhatta magát a Real első számú kapusának.

Lopez azonban a váltás mellett döntött. Valószínűleg belátta, hogy kevés esélye van a Real-legendával szemben, de képességei alapján jóval többre hivatott, minthogy állandóan a padot melegítse. Így a 2006/2007-es szezont követően a Villareal csapatához igazolt 7 millió euró ellenében. Itt végül megtalálta a számításait. Sikerrel kivívta magának a csapat kezdőjét, melyet még 4 további szezonon át meg is tartott.  Ezalatt mutatott teljesítményét méltatja, hogy még a Villareal kapusaként jött szóba a válogatottnál is, a címeres mezt azonban csak egy alkalommal ölthette magára, egy 2009-es, Macedónia elleni 3-2-re megnyert barátságos meccsen. A 2010-es világbajnoki selejtezők során 2 alkalommal is behívót kapott, pályára azonban nem léphetett. 2009-ben pedig részt vett a válogatottal a konföderációs kupán, ahol a spanyolok harmadik számú kapusa volt Casillas és Reina mögött.




A Villarealos kalandja 2012-ben ért véget, amikor meglepetésre kiestek az első osztályból. Mivel egyértelmű volt, hogy nem a spanyol másodosztályba való a képességei alapján ismét váltásra határozta el magát és a Sevilla kötelékébe került. Ez a kitérő azonban a vártnál sokkal rövidebbre sikeredett. A Sevilla 3,5 millió eurót fizetett érte a Villarealnak és kezdetben első számú kapusként számoltak vele. Második meccsén azonban kiállították és visszakerült Palop a kezdőbe 11 meccsre. Végül visszaszerezte a kezdő helyét, de ekkor jött élete nagy lehetősége. Iker Casillas 2 hónapra kidőlt a sorból és Mourinho új kapust akart. Olyat, aki gyorsan mozdítható, megbízható és képes versenyhelyzetet teremteni. A választás Diego Lopezre esett, aki 3,5 millió euró ellenében tért vissza a Realhoz, hogy ismét összemérje tudását Casillasszal. A helyzet azonban addigra drasztikusan megváltozott.

Casillas kapcsolata ugyanis komplikált volt Mourinhóval. Ami azt illeti az egész csapattal nehezen boldogult a Special One. Egy biztos: Mourinho alatt Casillas helyzete megingott. Az addig kirobbanthatatlannak vélt kapus mellé sztárjátékost akart a portugál tréner, méghozzá a versenyhelyzet kialakítása végett. A Real legenda teljesítménye valóban egyre távolodott régi formájától, elsősorban a kijövetelek terén hiányolta a magabiztosságot kapusától Mourinho. Casillas állítólag a kapusedzővel is összeveszett, akit viszont megvédett Mourinho. Az esetet követően pedig hosszú ideig nem álltak szóba egymással. Mourinho végül Adán kezdőbe jelölésével sokkolta a Real szurkolókat, de az nyilvánvaló volt, hogy ő alkalmatlan Casillas kiszorítására. Mourinho tehát igazolt volna egy kapust Casillas mellé, de kérését addig nem hallgatták meg, amíg ki nem dőlt a sorból a csapatkapitány. Ezt követően már égető szükség volt egy Adánnál jobb képességű hálóőrre.

A sajtóban egyébként biztosra vették, hogy Lopez ideiglenes megoldás lesz. Két hónapot jósoltak neki, azonban Lopez szenzációsan védett. Ami azt illeti sokkal jobb formában volt, mint Casillas. Mourinho jobban bízott a régi-új kapusban, aki a hátralévő meccsekben nem engedte vissza Casillast a kapuba.
Mourinho távozását követően Ancelotti is jobban bízott benne. A végül BL-címet besöprő edző azonban kissé megosztotta Mourinho döntését. A Bajnokok Ligájában és a kupában Casillas védett, de a bajnokság Lopez terepe volt. Erre végül majdnem rá is fázott a tapasztalt szakember, mivel a döntőben Casillas hatalmas hibáját követően hátrányba kerültek és csak a hajrában szerzett góllal mentették hosszabbításra a meccset.

Hiába a fantasztikus szezon, a bravúrok sora, Lopeznek nem volt maradása a Realban. Nem sikerült száműzni a képletből Casillas múltját. A legenda úgy győzedelmeskedett Lopez felett, hogy teljesítménye sokkal gyengébb volt. Persze kérdés, hogy Lopez távozása és Navas érkezése valóban kedvezően hat-e Casillas helyzetére.




Az elmúlt másfél év alapján túlzás nélkül kijelenthető, hogy Diego Lopez a világ legjobb kapusai között van. Ha csak a teljesítményt nézzük, akkor a spanyol válogatottban is komolyabb szerepet szánhatnának neki. Teljesítményét jóval kevésbé méltatták, mint amennyire megérdemelte volna. A kapus jelenleg 32 esztendős és élete formájában véd. Karrierjének eddig alakulásából egyértelmű, hogy későn érő játékos, kora pedig a posztján egyáltalán nem számít soknak. Így a 4 éves szerződés esetében reális lehet, amennyiben az elmúlt évek szintjét stabilan hozza. Lopez nem a jövő embere, így részemről maximum ennyi hiányérzet maradt bennem. Ugyanakkor például Perin leigazolására jelenleg nincs esélye a Milannak, tekintve, hogy őt ingyen lehetetlen megszerezni. Összességében nálam Lopez, eddig a legjobb igazolása a nyarunknak.

Isten hozott, Diego!

Végül néhány parádés védés az elmúlt évekből új hálóőrünktől.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése